Morate biti strpljivi i posvećeni: Ovo su tri razloga zbog kojih vam štednja ne uspijeva

Štednja je uvijek poseban izazov jer mnogi misle da im treba mnogo para “viška” da bi uštedjeli, ali nije u tome poenta. Bolje odredite procenat nego iznos.

Jasno je da mjesečno neće moći isto svi da uštede zbog prihoda, ali zato oboje mogu da izdvoje pet ili 10 odsto od svoje plate.

Jedan će brže stići do cilja, ali to nije važno, bitno je da će oboje uštediti. A kada smo kod cilja, to je prva stavka. Morate imati fokus, ako ga nemate, onda i ne čudi što ne uspijevate da odvojite novac sa strane.

  1. Nije važno zašto štedite, važno je da imate razlog. To mogu biti putovanje, stan, novi biznis, skupe cipele… Ipak, bez jasnog fokusa, nećete imati motivaciju.
  2. Treba biti svjestan svojih prihoda. Ne možete očekivati da mjesečno ostavljate 100 evra sa strane, ako je to petina vaše plate. Dakle, vodite se procentima i idite polako ka cilju. Ako vam plata bude rasla, i štednja će biti veća.
  3. Ne odustajte od cilja, iako dođete do pola, pa vam se učini da biste s tim novcem mogli sebi nešto drugo da priuštite. Recimo, ako štedite za kola i treba vam nekoliko hiljada evra, nemojte na pola puta taj novac potrošiti na “sitna zadovoljstva”.

Ljudi su iz godine u godinu sve manje štedili, a situacija je malo popravila tokom pandemije 2020. godine, zbog rastuće finansijske neizvesnosti. Ipak, nevjerovatan je podatak GOBankingRates iz 2019. koji kaže da je te godine čak 69 odsto Amerikanaca imalo manje od 1.000 dolara u “šteku”, piše Telegraf.rs.

Ostavite komentar: