Moldavija nije platila dug za gas: Gasprom razočaran – obustavlja isporuku za 48 sati

22.11.2021. | 21:40

Gasprom je obavijestio Moldaviju da će prestati da joj isporučuje gas za 48 sati ako danas ne primi dospjelu uplatu.

Kompanija je saopštila da je izuzetno razočarana neuspjehom Moldavije da ispuni svoje obaveze.

“Sljedeći rok za tekuća plaćanja je danas, 22. novembar. Plaćanje nije izvršeno. S tim u vezi, Gasprom je, u skladu sa ugovorom, obavijestio moldavsku stranu da će isporuka gasa Moldaviji biti obustavljena za 48 sat”, rekao je Gaspromov zvanični predstavnik Sergej Kuprijanov, prenose “Novosti”. U međuvremenu, moldavska gasna kompanija – Moldovagas – dobila je obavještenje, ali ga vlasti još nisu pročitale, rekao je zamjenik premijera zemlje, ministar za infrastrukturu Andrej Spinu.

“Mogu da potvrdim da je Moldovagas dobio takvo pismo, ali još nismo imali vremena da se u potpunosti upoznamo sa njim. Zato ću sutra dati komentar nakon što budem znao o čemu se tačno razgovara”, rekao je Spinu u komentaru za portal “Deschide.md”.

Izvršni direktor Moldovagasa Vadim Čeban potvrdio je da je kompanija već dobila obavještenje od Gasproma i da radi na problemu otplate duga koji je nastao zbog kasne revizije tarife.

“Moldovagas je dobio obavještenje od Gasproma, riječ je o naplati potrošnje za oktobar i polovine plaćanja za novembar. Imamo poseban jaz, jer je u oktobru otkupna cijena bila 150 dolara (za 1.000 kubnih metara) po tarifi, a kupili smo za 800 dolara, sada radimo na ovom problemu”, rekao je Čeban za “Newsmaker.md”.

Prošlog mjeseca, Spinu je pregovarao o nedavnom sporazumu o snabdijevanju gasom sa Gaspromom. Zvanični predstavnik Gasproma Sergej Kuprijanov rekao je tada da su se strane dogovorile da će Gasprom nastaviti da isporučuje gas Moldaviji ako ta zemlja u potpunosti isplati dug i potpiše novi ugovor od 1. decembra.

U oktobru su “Gasprom“ i “Moldovagas” produžili ugovor za isporuku gasa na pet godina. Nakon pregovora vicepremijer i ministar infrastrukture Moldavije Andrej Spinu je izjavio da će nova cena gasa u republici u novembru biti 450 dolara za hiljadu kubnih metara i da će se mijenjati u zavisnosti od situacije na tržištu.

O dugu Moldavije za gas

Dugovi moldavskih potrošača su se akumulirali na stanju “Moldovagasa”. Ranije je zvanični predstavnik “Gasproma” Sergej Kuprijanov rekao da trenutno moldavski potrošači sa desne obale Dnjestra duguju oko 433 miliona dolara, a s obzirom na kašnjenja plaćanja ukupan iznos duga dostigao je 709 miliona dolara. Strane su se dogovorile da se ova cifra razjasni u ovoj godini tokom revizije.

Pored tog duga “Gaspromu” su potrošači nepriznatog Pridnjestrovlja dužni nešto više od sedam milijardi dolara. Kako je pojasnio predsjednik odbora “Moldovagasa” Vadim Čeban ovaj dio duga je formiran usljed sistematskih neplaćanja potrošača sa lijeve obale Dnjestra. Vlada Moldavije taj dug ne priznaje, jer ne kontroliše situaciju u Pridnjestrovskom regionu.

Podsjećanja radi, Pridnjestrovlje, u kojem 60 odsto stanovnikaa čine Rusi i Ukrajinci, tražilo je izlazak iz sastava Moldavije još prije raspada Sovjetskog Saveza, strahujući da će se na talasu nacionalizma Moldavija ujediniti s Rumunijom.

Oznake: Gasprom, Moldavija