Mobilne banke već ustaljene u Evropi, čeka se ulazak na tržište BiH

Banke bez klasičnih poslovnica, koje posluju samo preko mobilnih aplikacija, već su godinama prisutne u brojnim evropskim zemljama. Svojim inovativnim pristupom, brojnim uslugama i sniženim troškovima postale su ozbiljna prijetnja klasičnom bankarstvu. Njihov ulazak na naše tržište tek se očekuje.

Mobilne banke rade kao i druge mobilne aplikacije, odnosno nisu isto što i mobilno bankarstvo koje nude sve banke u našoj zemlji. Registracija korisnika se vrši online i bez papirologije. Odmah se dobije tekući račun koji ima IBAN i vrijedi u cijeloj Evropi.

Registracija je jednostavna, potrebna je samo aplikacija mobline banke koju odabarete i svega nekoliko minuta vremena. Virtualna kartica je spremna za online kupovinu odmah nakon što izradite račun, a i ona fizička uskoro dolazi na adresu. Karticom i svim uslugama koje korisnik odluči koristiti upravlja se iz mobilne aplikacije koja je obično intuitivna i jednostavna za korišćenje i za složene stvari kao što su finansije i trgovanje dionicama.

Londonski Revolut je smatran najvećim igračem na tržištu, uvjerljivo najvećom mobilom bankom i najvrednijim finansijskim startupom u Evropi dok ga nije pretekao berlinski N26. Revolut ima više od sedam miliona korisnika, više od 650 zaposlenika i tržišno vrijedi više od 1,7 milijardi dolara, koliko ga cijene njegovi investitori poput Seedcampa, Index Venturesa i Balderton Capitala.

Revolut je na početku bio zamišljen kao kartica za putovanja kod koje su svi troškovi koji nastaju prilikom podizanja gotovine, plaćanja i razmjene valuta na putovanju maksimalno smanjeni. U četiri godine postojanja prerastao je prvobitno zamišljenu putnu karticu i izrastao u jednu od najvećih fintech kompanija u Evropi.

Početkom godine po tržišnoj vrijednosti pretekao ga je berlinski N26. Njemački digitalni div ima više od 800 zaposlenih. Tada su investitori poput Allianz grupe i Tencenta u šestoj investicijskoj rundi u N26 investirali 300 miliona dolara podigavši mu tržišnu vrijednost na 2,7 milijardi dolara.

Obje banke intenzivno se šire po Evropi, ali i na druge kontinente. Revolut posebno cilja Aziju, a N26 Ameriku, da bi uskočili na tržište prije nego se probude lokalni igrači. U SAD-u su zato vlastite mobilne banke pokrenuli JP Morgan i Bank of America.

U Brazilu je takav igrač Nubank, u Kini WeBank, u Indiji digibank by DBS, u Ujedinjenim Arapskim Emiratima CBD NOW itd. U Evropi, osim novih nezavisnih izazivača, mobilne banke osnivaju postojeće banke i telekomi.

Mobline banke već posluju u susjednoj Hrvatskoj koja je dio jedinstvenog EU tržišta i zakonske regulative. Pitanje je samo vremena kad će pokucati i na naša vrata.

 

Izvor:(Klix.ba)

 Ostavite komentar: