Mnogo se očekuje: Iskopom temeljnih stopa počela gradnja najvećeg mosta na Trebišnjici

29.12.2021. | 10:06

Iskopom temeljnih stopa, u Trebinju je na istočnom izlazu iz grada počela gradnja mosta dužine oko pola kilometra, što će u budućnosti, kada se završi, biti najveći most na rijeci Trebišnjici.

U pitanju je dio velikog projekta istočne gradske obilaznice, a sam most će sa oko deset i po miliona maraka u potpunosti finansirati “Hidroelektrane na Trebišnjici”.

Ilija Tamindžija, izvršni direktor za proizvodnju i tehničke poslove u HET-u, ne krije da je gradnja trebalo da počne i ranije, ali je u zadnjih 36 mjeseci Hidroelektrana Dubrovnik bila neraspoloživa 21 mjesec pa je priliv novca bio nedovoljan da se krene u investiciju.

“Kasnimo skoro godinu dana u tim aktivnostima, ali smo ipak okončali istražne radove i počeli konkretnu gradnju u kojoj je počeo iskop i betoniranje stopa mosta pa se nadamo da ćemo u ubrzanoj dinamici najvjerovatnije u narednoj godini završiti most”, kaže Tamindžija.

Kaže da je glavna rasponska konstrukcija mosta monolitna, armirano-betonska prednapregnuta konstrukcija preko 13 radova, a završeno je više od 50% radova na iskopu i temeljima stopa.

“Već se krenulo s izradom stubova i oporaca na tim temeljima, na kojima će biti most dužine 484 metra i visine 32 metra, uz širinu 11,5 metara, što je jedna od najznačajnijih investicija uopšte u putnu infrastrukturu u regiji”, dodaje on.

Od ovog dugo očekivanog objekta grad Trebinje će imati višestruku korist jer se stvara nova zona za izgradnju poslovnih objekata, ali će se gradnjom istočne obilaznice izmjestiti tranzitni saobraćaj iz centra grada.

To je, kako tvrdi Tamindžija, i glavni benefit ovog projekta, jer je neophodno riješiti saobraćajnu gužvu u gradu, čijim centrom još prolaze šleperi i teška vozila, pišu Nezavisne novine.

Most će na trasi velike gradske obilaznice spojiti naselja Studenac i Gorica, a glavni projekat je uradio Institut za građevinarstvo, dok je reviziju glavnog projekta uradio IPSA institut, a izvođač je firma “Integral inženjering”.