Mnogo razloga za zadovoljstvo: Sjajna turistička sezona u Budvi

08.08.2023. | 12:27

Prema saopštenju Ministarstva za ekonomski razvoj i turizam Crne Gore, turistička sezona u Budvi donosi sjajne rezultate i obećava mnogo razloga za zadovoljstvo. Bilježi se značajan porast prihoda od 43 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

Ministar Goran Đurović ističe da ukupna cifra prihoda od raznih taksi iznosi 5,5 miliona evra.

Đurović je za RTV Budva kazao da su prihodi od različitih taksi u sezoni veći u odnosu na ranije godine, te se osvrnuo i na podatke Monstata o broju ostavrenih noćenja.

“Mislim da je neka cifra o ukupnog prihoda od taksi skoro 5,5, miliona što je znatno više nego u prethodnom peridu, ali to je ipak manji prihod od onog ukupnog prihoda koji nam donosi turizam i povećan broj turista, tačnije mi smo u ovih šest mjesec po Monstatu imali 1,6 miliona noćenja, što je nekih 37 odsto više nego lani i nekih 18 odsto više od 2019. godine”, istakao je on.

Đurović objašnjava da sezona ide dobrim tempom i ne krije zadovoljstvo, a posebno se ističe kao uspješna HG “Budvanska rivijera”.

“Veliko mi je zadovoljstvo što su njihovi kapaciteti popunjeni sto posto i što je u odnsosu na prošlu godinu 100 posto bolji rezultat i u odnsosu na 2019. mislim nekih 16 odsto, što nas sve hrabri, a najave su im dobre i za septembar i oktobar. Ja vjerujem da će i on postići rekordne rzultate”, napominje Đurović.

Iako su hotelski kapaciteti popunjeni u privatnom smještaju se bilježi pad, prenosi RTV Budva.

“To nam govori da mi treba da se orijentišemo, ka forsiranju hotelskih smještaja i kapciteta, da sve više radimo hotele sa četiri i pet zvjeszdica jer turisti to sve više traže u odnosu na privatan smještaj, naravno i on treba da postoji, ali mi trenutno bilježimo manjak hotelskog smještaja i u Crnoj Gori se kako na primorju tako i na sjeveru osjeća manjak kvalitetnih hotela i novih sadržaja”, kazao je on.

Kako ističe Đurović prema najavama hotelijera dobra popunjenost se očekuje i tokom spetmbra i oktobra, te dodaje da ćemo time kompletirati jednu jako uspješnu sezonu.

Oznake: Budva, Sezona, Turisti