Mnogi ljudi jedva “krpe kraj s krajem”: Cijene hrane u svijetu vrtoglavo su porasle

06.05.2021. | 18:59

Cijene hrane u svijetu porasle su u aprilu na najviši nivo od maja 2014. godine, podstaknute poskupljenjem šećera, objavila je agencija Ujedinjenih naroda za hranu FAO.

Njihov indeks cijena korpe osnovnih prehrambenih proizvoda porastao je u aprilu za dva boda u odnosu na revidiranu vrednost u martu i iznosio je u prosjeku 120,9 bodova. Najviše je poskupio šećer, za 3,9 odsto u odnosu na mart, kao posljedica talasa kupovine zbog očekivane smanjene ponude koju nagovještavaju spora žetva šećerne trske u Brazilu i mraz u Francuskoj, koji je oštetio zasade šećerne repe.

U odnosu na prošlogodišnji april, šećer je skuplji za gotovo 60 odsto. Indeks koji mjeri promjene cijena biljnih ulja porastao je na mjesečnom nivou za 1,8 odsto, izazvan poskupljenjem soje, uljane repice i palminog ulja, dok je suncokretovo ulje pojeftinilo.

Za meso treba izdvojiti 1,7 procenata više, pošto su poskupile govedina i jagnjetina pod uticajem “solidne potražnje” iz istočne Azije.

Indeks cijena žitarica porastao je u aprilu 1,2 odsto zbog poskupljenja kukuruza i zabrinutosti za rod u Argentini, Brazilu i SAD. Cijene pšenice uglavnom su bile stabilne dok je riža pojeftinila. U odnosu na prošlogodišnji april cijene žitarica bile su više 26 odsto.

Što se tiče mliječnih proizvoda, cijene su porasle za 1,2 odsto zbog dobre potražnje iz Azije koja je poduprla cijene maslaca, obranog mlijeka u prahu i sira.

Oznake: Cijene, Hrana, Svijet