Mnoge porodice u BiH “krpe kraj s krajem”: Potrošačka korpa za januar iznosila 2.357,04 KM

Sindikalna potrošačka korpa koju je Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine izračunao za mjesec januar 2022. godine iznosi 2.357,04 KM i za 91,37 KM je skuplja od potrošačke korpe za prethodni mjesec.

Prosječna plata isplaćena u Federaciji BiH za mjesec novembar 2021. iznosila je 1.022,00 KM (posljednji podatak objavljen od strane Federalnog zavoda za statistiku) i za 23 KM je viša od iznosa u prethodnom mjesecu. Pokrivenost Sindikalne potrošačke korpe prosječnom platom je 43,36 posto.

Prosječna plata

Prilikom izrade Sindikalne potrošačke korpe u obzir je uzeta prosječna plata isplaćena u Federaciji BiH, te minimalni troškovi života četvoročlane porodice koju čine dvije odrasle osobe i dva djeteta, od kojih je jedno u srednjoškolskom, a drugo u uzrastu osnovca.

Samu potrošačku korpu čine sljedeće kategorije – prehrana 46,8 odsto, stanovanje i komunalne usluge 13,2 odsto, higijena i održavanje zdravlja 7,0 odsto, obrazovanje i kultura 8,5 odsto, odjeća i obuća 13,6 odsto, prijevoz 5,9 odsto te održavanje domaćinstva 5,1 odsto.

Trgovački centri

U kategoriji prehrana korištene su cijene iz 3 trgovačka centra za 86 artikala.

Kada je riječ o higijeni i održavanju zdravlja ubrojani su troškovi za dvanaest stavki, a za stanovanje i komunalne usluge troškovi za šest stavki, piše Avaz.

Ostavite komentar: