Mljekarima u Federaciji BiH stigla pomoć iz Srpske

02.12.2023. | 21:09

Odahnuli smo malo, pričaju mljekari koji sarađuju sa Poljoprivrednom zadrugom ”Planinsko mlijeko” iz Šipova. Itekako ih je obradovala vijest da će im, zahvaljujući pomoći predsjednika Republike Srpske, biti isplaćene premije za prva dva kvartala ove godine.

“Mi smo, prije svega, prijatno iznenađeni i nama je drago da nam je predsjednik pružio podršku, jer mi se ovdje malo osjećamo usamljeni, prepušteni sami sebi“, rekao je Rade Klinac, mljekar iz Glamoča.

Podrška iz Republike Srpske stiže i za Slavka iz Bosanskog Petrovca i Nedžada iz Okloćana.

„Puno Vam hvala, i predsjedniku i vama. I našima mljekarima na usluzi i svemu“, rekao je Nedžad Seferović, mljekar iz Okloćana.

”Iznenađeni smo ovim i ne znam šta da kažem. Hvala mu puno, jer to nam puno znači, naročito u zimskom periodu kada je sve manje mlijeka i manja proizvodnja“, kazao je Slavko Grubiša, mljekar iz Bosanskog Petrovca.

I u ”Planinskom mlijeku” se pitaju gdje je, i zašto, zapelo sa isplatama resornog ministarstva drugog entiteta. Najavljuju prijave a zahvaljuju se predsjedniku Srpske.

„Još više mu hvala što nije razdvajao ljude na nacionalnoj osnovi, jer u mojoj zadruzi postoje i Bošnjaci i Hrvati. On uopšte nije pravio razliku, bitan je čovjek, razvoj sela, ekonomija, a ne nacionalna diskriminacija kao što to radi Federalno ministarstvo. Mi smo podnijeli krivičnu prijavu protiv Kemala Hrnića i njegova dva saradnika. Mi nećemo odustati od ovoga“, poručio je Milorad Kozomora, predsjednik Poljoprivredne zadruge ” Planinsko mlijeko”.

Republika Srpska neće dozvoliti da se gase srpska povratnička domaćinstva i da se dovodi u pitanje njihova egzistencija.

„Ovo je dobra poruka i Srbima povratnicima da u predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku imaju stalnu podršku i oslonac, ali i poruka Bošnjacima i Hrvatima da neće praviti diskriminaciju po nacionalnosti i narodnosti ljudi. Pravnu borbu ovih ljudi ćemo i dalje podržati i nastojaćemo da oni svoja primanja koja su časno i pošteno zaradili dobiju od federalnog ministarstva koje, iz ne znam kojeg razloga, želi da ugasi ova povratnička domaćinstva“, izjavio je Nemanja Davidović, savjetnik predsjednik Republike Srpske, navodi “ATV”.

To se neće dogoditi ali hoće nastavak borbe tamošnjih mljekara da dobiju svoje premije od onih koji su dužni da ih isplate.