Mljekarima stigla podrška: Kroz podsticaje ove godine prikupljeno oko 380.000 KM

11.09.2022. | 21:49

Udruženje proizvođača mlijeka i mljekarskih proizvoda “Blago Romanije” sa Sokoca prikupilo je ove godine oko 380.000 KM kroz podsticaje iz budžeta opštine i kroz pomoć Agrarnog fonda Grada Istočno Sarajevo i ta sredstva je uložilo u dalji razvoj mljekarstva, rekla je predsjednik Skupštine ovog udruženja Jovana Soldar.

Predsjednik ovog udruženja Saša Kapović rekao je novinarima nakon današnje sjednice Skupštine, da je zahvaljujući odbornicima Skupštine opštine Sokolac usvojen budžet za ovu godinu prema kome su dobili posticaj od 10 feninga po litri mlijeka isporučenog mljekarama, što je mnogo značilo za održivost ove proizvodnje u presudnom momentu.

On je naglasio da je, zahvaljujući blagovremenim mjerama od lokalne uprave, stočni fond na području opštine Sokolac održan, za raziku od opština u okruženju gdje je situacija znatno teža.

Prema njegovim riječima, od Agrarnog fonda Istočno Sarajevo članovi Udruženja “Blago Romanije” dobili su 50.000 KM za troškove obezbjeđenja “mliječnih kartona”.

“Ostavrili smo značajne donacije preko određenih službi i trenutno na računu raspolažemo sa 20.000 KM, za koje će skupština donijeti odluku o načinu njihovog uroška”, naveo je Kapović.

On je istakao da je “Blago Romanije” pokrenulo inicijativu da se uz pomoć resornog ministarstva u Vladi Srspke, Grada Istočno Sarajevo, drugih institucija i opštine Sokolac, uđe u aktivnosti u vezi sa formiranjem mljekare koja bi predstavljala sigurnost u otkupu i preradi kako za proizvođače, tako i za potrošače.

Skupština Udruženja “Blago Romanije” odlučila je da zahvalnice za pomoć u njihovom radu dodijeli ministru poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Borisu Pašaliću i višem stručnom saradniku za stočarstvo u Resoru za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi iz Područne jedinice Sokolac Svjetlani Mičić.

Odbornik SNSD-a u Skupštini opštine Sokolac Strahinja Bašević rekao je novinarima da se skupštinska većina sa idejom uplate podsticaja od 10 feninga po litru isporučenog mlijeka mljekarama založila za novi koncept pomoći u unapređenju poljoprivredne proizvodnje kroz amandmansko djelovanje na budžet opštine za ovu godinu.

Prema njegovim riječima, osnov za dalji razvoj u ovoj poljoprivrednoj djelatnosti biće obećana sredstva od 100.000 KM koja će biti planirana za narednu godinu u budžetu Grada Istočno Sarajevo.

Skupštini Udruženja “Blago Romanije” održanoj na Sokocu prisustvovao je gradonačelnik Istočnog Sarajeva LJubiša Ćosić, načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica i predsjednik Skupštine opštine Sokolac Sretko Marjanović.

Udruženje proizvođača mlijeka i prerađivača mliječnih proizvoda “Blago Romanije” osnovano je u februaru ove godine i okuplja blizu 200 članova.