Mljekare smanjile proizvodnju: Domaći sir gubi bitku s uvoznim

16.02.2023. | 07:30

Mljekare u Srpskoj su lani smanjile proizvodnju sira i mlijeka u odnosu na godinu ranije, dok su s druge strane proizvele više pavlake i maslaca, a domaći prerađivači ističu da su u nepovoljnoj situaciji, jer kupci posežu za uvoznim artiklima koji su jeftiniji.

Prema podacima Zavoda za statistiku RS mljekare su lani u odnosu na 2021. godinu povećale proizvodnju maslaca i ostalih žuto-masnih proizvoda za 15,3 odsto, pavlake za 11,2 odsto, kao i fermentisanih mliječnih proizvoda za 8,2 odsto, dok je istovremeno zabilježeno smanjenje proizvodnje kravljeg sira za 2,2 odsto, kao i mlijeka za piće za 15,2 odsto.
Vlasnik bilećke mljekare “Pađeni” Nenad Vukoje za “Glas Srpske” kaže da povećanje proizvodnje navedenih mliječnih proizvoda u suštini za domaće proizvođače ne znači ništa posebno, jer su na tržištu i dalje dominantni uvozni proizvodi.- Cijene u EU su se vratile na nivo koji nije dobar za domaće proizvođače. Ako oni polutvrde sireve prodaju za 3,2 evra po kilogramu, a mi samo mlijeko za pravljenje tog sira plaćamo deset maraka, jasno je da nemamo računice da to proizvodimo – rekao je Vukoje.Objasnio je da domaći proizvođači plaćaju sirovo mlijeko mnogo skuplje nego oni u Evropskoj uniji.

– Oni su cijene sireva znatno spustili, tako da mi ispadamo iz igre, jer se na naše tržište mnogo uvozi. Uvoze svi kako hoće, a domaće proizvode niko ne štiti – kazao je Vukoje.

Dodao je da se iz Srpske najviše izvozi tradicionalni program kojeg u inostranstvu nema.

– Ako nisi konkurentan cijenom, a ne kvalitetom, ne možeš ni izvoziti – rekao je Vukoje, dodajući da cijene mliječnih proizvoda u domaćim marketima za sada ne mogu ići gore. S obzirom na to da naši proizvođači, kako kaže, nisu dovoljno zaštićeni, smatra da će u ovoj godini ponovo doći do pada u prodaji, ali i proizvodnji.

Da uvoznici i dalje kupe kajmak saglasan je i vlasnik bijeljinske mljekare “Dule” Duško Cvjetinović, koji kaže da u njegovoj firmi nije došlo do povećanja proizvodnje pavlake i žuto-masnih proizvoda.

– Naši proizvodi se vrlo slabo izvoze, a dodatni problem mogao bi nam stvoriti i najavljeni uvoz mlijeka iz Poljske, koje je veoma jeftino – rekao je Cvjetinović.

Sirovo mlijeko         

Podaci Zavoda za statistiku RS pokazuju i da su mljekare lani prikupile oko 89 tona sirovog kravljeg mlijeka, što je za 4,4 odsto manje u odnosu godinu ranije.

– Od toga je 84,91 tona otkupljena od poljoprivrednih gazdinstava u Srpskoj, što je za 2,7 odsto manje u odnosu na 2021 – podaci su Zavoda.

Predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača mljekara Vladimir Usorac kaže da ti podaci dokazuju da su sela prazna i da nema više ko da radi. On kaže da se otkupna cijena mlijeka u Srpskoj kreće od 0,95 KM do marku po litru, naglasivši da bi mogle biti i veće, kao i premije koje su, kako kaže, u Evropi puno veće.