“Mjere Vlade dale rezultate”: Dodik potvrdio da je BDP pao za 3,3 odsto

10.07.2020. | 16:04

Predsjednik SNSD Milorad Dodik rekao je danas da je bruto domaći proizvod (BDP) u Republici Srpskoj od 1. januara do 30. juna pao za 3,3 odsto i poručio da je ekonomska situacija održiva, iako složena, te da su mjere koje je Vlada ranije preduzela dale rezultate.

Dodik je napomenuo da je Republika Srpska planirala povećanje BDP od 2,5 odsto u ovoj godini, te da pad uzrokuje bitne poremećaje u ekonomiji.

“Industrijska proizvodnja je pala za 6,8 odsto za prvih šest mjeseci, dok je spoljnotrgovinska razmjena Republike Srpske od januara do maja manja za 12,3 odsto. Manji su i uvoz i izvoz, a pokrivenost uvoza izvozom je na nivou od 75 odsto”, rekao je Dodik na konferenciji za novinare u Banjaluci nakon sjednice Izvršnog komiteta SNSD. Prema Dodikovim riječima, Srpska je uspjela da sačuva prosječnu isplaćenu platu u maju na 950 KM.

“Danas smo isplatili penzije za koje je bilo potrebno ukupno 96 miliona KM i ta penzija ima elemente povećanja u odnosu na prošlu godinu”, poručio je Dodik. On je naglasio da Srpska ostaje stabilna što se tiče ukupnog duga, koji iznosi 5,4 milijarde KM ili 47,3 odsto BDP, dok javni dug iznosi 4,3 milijarde KM ili 37,3 odsto BDP.

“Vlada Srpske je kreirajući određene politike održala finansiranje i likvidnost budžeta koja je sada osigurana i mi nemamo problema sa budžetom i nećemo ga imati ni u narednih nekoliko mjeseci ukoliko situacija ne bude dramatično drugačija”, naglasio je Dodik. Dodik je poručio da i Republika Srpska, putem kreiranja određenih linija, kao što je bio slučaj sa Kompenzacionim fondom i Garantnim fondom, mora nastaviti da obezbjeđuje sredstva kako bi pomogla određene sektore privrede.

Prema njegovim riječima, činjenica je da je ugostiteljstvo veoma ugroženo, kao i da prerađivačka industrija bilježi pad, što govori o tome da je potrebno kroz budžet rješavati i goruće probleme tih sektora djelatnosti.

“Neće biti moguće pokriti sve gubitke, ali moramo doprinijeti da se održe radna mjesta”, rekao je Dodik i dodao da je u proteklim mjesecima pandemije virusa korona u Srpskoj bez posla ostalo oko 4.000 radnika.

Oznake: Dodik, Mjere Vlade