Mjere upozorenja: Sudije i državni tužioci već treći dan u “bijelom štrajku”

24.01.2024. | 11:08

U Hrvatskoj su treći dan sudije, ali i državni tužioci u takozvanom bijelom štrajku, odnosno mjerama upozorenja.

Najavljeno je da će štrajk trajati do 2. februara, a za to vrijeme radiće se samo na predmetima kojima prijeti zastarijevanje.

Zamjenik predsjednika Udruženja hrvatskih sudija Tijana Kokić rekla je da u ovom štrajku učestvuje 90 odsto sudija, te navela da do jutros nije bilo novih ponuda Vlade, niti poziva na razgovor.

“Pridružile su nam se i sudije koji nisu članovi Udruženja hrvatskih sudija”, rekla je Kokićeva za HRT.

Član Upravnog odbora Udruženja hrvatskih državnih tužilaca Zoran Vinković rekao je da su mjere upozorenja signal izvršnoj vlasti da nešto treba poboljšati i ponovio zahtjeve državnih tužilaca – da sistem plata bude uređen cjelovito, da bude donesen cjelovit zakon o platama sudija i državnih tužilaca.

“Posljednjim prijedlogom Ministarstva pravosuđa ponuđena su se samo neka materijalna prava i nije bilo nikakve perspektive o tome kad će razgovori biti nastavljeni. Treba donijeti novi, moderni zakon po evropskom standardu – koji će uključivati indeksaciju, platne razrede i koeficijente. To znači da u slučaju rasta standarda države rastu i plate, i obrnuto”, naveo je Vinković.

Savjetnik ministra pravosuđa i uprave Ivan Crnčec rekao je da je sudijama nakon prošlog štrajka plata povećana oko 580 evra za prvi stepen i iznosi oko 2.300 evra, što je za 1.100 evra više od hrvatskog prosjeka.

Crnčec je naveo i da razgovor sa sudijama nikad nije prestao i da je Vlada prionula na cjelovito uređenje plata službenika i namještenika, pa i onih u pravosuđu.