Mitrović prisustvovao promociji traktora: Pregovori o pogonu fabrike “Majevica” u Zvorniku

14.05.2022. | 13:56

Ministar komunikacija i transporta u Savjetu ministara Vojin Mitrović izjavio je Srni da fabrika “Majevica” u Bačkoj namjerava da napraviti širu lepezu traktora, kako da bi se mogli podmiriti zahtjeve poljoprivrednih proizvođača, kao i postoje dogovori o otvaranju pogona u Republici Srpskoj.

Mitrović je rekao da već postoje određeni razgovori i dogovori o saradnji Mitrović, koji je danas u Bačkoj Palanci prisustvovao promociji traktora “majevica 90” rekao je da između fabrike “Majevica” i vlasti Republike Srpske za otvaranje pogona za proizvodnju poljoprivredne mehanizacije, a vjerovatno i traktora.

On je naveo da je bilo razgovora između Vlade Republike Srpske i direktora “Majevice” Radenka Komada za obezbjeđenje prostora, odnosno jednog pogona u Zvorniku gdje bi se odvijala proizvodnja i montaža priključnih uređaja.

– To će sigurno doprinijeti da u Republici Srpskoj imamo domaći proizvod koji će podmiriti potrebe kako površinske obrade tako i zaštite samih poljoprivrednih kultura – rekao je Mitrović.

On je naveo da je to prvi domaći traktor proizveden u Srbiji u poslijeratnom periodu, te da je predstavljeno i još nekih osam novih proizvoda za obradu i zaštitu u poljoprivredi.

Mitrović je naveo da se fabrika može pohvaliti i sa ostalim asortimanom, tako da tržište Srbije, a samim tim i tržište BiH, ima blizu proizvode koji su dostupni i daleko jeftiniji od svih priključnih uređaja i traktori u odnosu na proizvođače sa zapada.

– Bilo je zaista impozantno, prisustvovali su i pomoćnik ministra poljoprivrede iz Republike Srpske i ministar privrede Vjekoslav Petričević i ja, i mogli smo na licu mjesta da se uvjerimo da su uspjeli proizvesti traktor koji je univerzalan snage od 90 konjskih snaga – rekao je Mitrović.

Mitrović je istakao da u Bačkoj Palanci danas boravio prvi put nakon 30-40 godina, kada je radio kao mašinski inžinjer nakon završenog fakulteta.