Mitrović: Početak radova na autoputu već na proljeće, a biće finansiran turskim kreditima

17.03.2021. | 20:54

Procjena je da će izgradnja autoputa Sarajevo – Beograd – Sarajevo koštati od 2 do 2,5 milijarde evra i biće finansirana kreditom iz Turske – rekao je za našu Televiziju Vojin Mitrović, ministar transporta i komunikacija u Savjetu ministara, koji je juče i potpisao Sporazum o infrastrukturnim projektima.

Republika Srpska u potpunosti je spremna da na njenoj teritoriji počne izgradnja autoputa, a u samoj izgradnji učestvovaće i firme iz Republike Srpske. Privrednici iz Turske, koji su snažno prisutni u Srbiji, pozdravljaju najavljeni projekat jer se nadaju širenju poslova i u Srpskoj i FBiH.

Moćne građevinske mašine već na proljeće “napašće” prvu dionicu auto puta Sarajevo – Beograd – Sarajevo u dijelu koji prolazi kroz sjeveroistok Republike Srpske. Uslov Turaka za kredit, koji će, kako se očekuje, biti po povoljnijim uslovima u odnosu na Srbiju, jeste da njihove kompanije budu nosioci posla što ne isključuje domaće firme kao podizvođače.

– To je u ovom trenutku teško reći, ali to je negdje oko 2 do 2,5 milijarde evra, ali važno je da se počne, a na proljeće počinje na prvoj dionici od Rače do Bijeljine. Tako ćemo, osim te dionice imati onu koja je počela od Kuzmina i Rače i mosta koja se gradi čime pružam sve uslove da se gradi na tom dijelu Srpske – istakao je Vojin Mitrović, ministar transporta i komunikacija u Savjetu ministara.

Moderne saobraćajnice su preduslov za brži protok robe pa su i očekivanja od najavljenog autoputa velika, kaže Naser Alimi, privrednik iz Istanbula, porijeklom iz Sjeverne Makedonije, koji je posao razgranao u Banjaluci, Sarajevu i Tuzli.

– Iz Sarajeva do Beograda se putuje šest sati, to je veoma kratak put a predugo traje. To mora da se ubrza, a kada to završite, za nas privrednike to će biti nešto što dugo sanjamo – rekao je Alimi.

Privrednici iz Turske pozdravili su juče potpisani Sporazum koji se odnosi na izgradnju autoputa Sarajevo-Beograd-Sarajevo koji će im, kako kažu, omogućiti ne samo ekonomski prodor ka zemljama EU, već i da se uvežu sa privrednicima u Srpskoj i FbiH i cijelom regionu Zapadnog Balkana.

– Turska privreda je u ekspanziji u svim sektorima. Čuli smo juče jedan podatak da više od 450 kompanija iz Turske radi i posluje u Srbiji, što je pokazatelj da tako nešto možemo da imamo i kod nas u Srpskoj i FBiH – naglasio je Danijel Dragičević, šef Kabineta srpskog člana i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH.

Јedna od želja transportne zajednice jeste i uvođenje zajedničkih graničnih prelaza u regionu Zapadnog Balkana, jer se skraćivanjem vremena transporta robe i ljudi smanjuju i troškovi.

U Turskoj ne gledaju na finansiranje izgradnje autoputa na Balkanu kao trošak već investiciju, jer samo iz Istanbula, koji je kroz istoriju spajao, a i sada spaja Aziju i Evropu, polazi hiljade kamiona krcatih robom ka zapadnoevropskim zemljama. Sada te kamiondžije idu kroz Srbiju, a ako bi ih bar pola prolazilo kroz Srpsku i FBiH jer im je kraće, svi bi bili na dobitku.