Mišković novi vlasnik: Centar “Sava” 17,5 miliona evra prodat “Delta holdingu”

09.11.2020. | 11:02

Biznismen Miroslav Mišković i njegova kompanija “Delta holding” kupili su jedan od simbola Beograda – Centar “Sava”, za početnu cijenu od 17,5 miliona evra.

Prodaja najvećeg kongresnog centra u Srbiji javnim nadmetanjem obavljena je jutros, prenijeli su beogradski mediji. Konkursni uslov bio je da prihvate ulaganje u Centar “Sava” od najmanje 50 miliona evra za pet godina, te da objekat ne mijenja namjenu.

Centar “Sava” prodat je iz trećeg pokušaja – na prethodna dva tendera početna cijena je bila 27,4 miliona evra, odnosno 21,9 miliona evra, ali nije dostavljena nijedna ponuda. Grad Beograd raspisao je 19. oktobra tender za prodaju ovog centra.

Kompanija “Delta holding” više godina važi za glavnog kandidata za preuzimanje ovog kongresnog centra, izgrađenog po nalogu Josipa Broza Tita, kako bi mogao da organizuje Konferenciju o evropskoj bezbjednosti i saradnji. Izgradnja ovog simbola Beograda trajala je tri godine, od 1976. do 1979, a izgrađen je po zamisli arhitekte Stojana Maksimovića, koji je bio i šef konstruktorskog tima.

Radovi su morali da se ubrzaju van predviđenog roka, zbog već zakazanog godišnjeg sastanka Međunarodnog monetarnog fonda /MMF/, koji je trebao da bude održan u Centru “Sava”, što je prouzrokovalo i odustajanje od plana da glavna sala ima rotirajuću pozornicu.

Dvoranu je svečano otvorio tadašnji predsjednik SFRJ Josip Broz Tito 15. maja 1977. godine, a već iduće 1978. u njoj je održan 11. kongres Saveza komunista Jugoslavije. Centar “Sava” ima 69.300 metara kvadratnih korisnog i 100.000 metara kvadratnih ukupnog prostora, uključujući koncertnu salu sa 3.672 sjedišta, 15 konferencijskih sala, izložbeni prostor, kao i brojne druge objekte.

Ovaj centar bio je domaćin mnogih značajnih međunarodnih kongresa i skupova kao što su OEBS, godišnji sastanci MMF-a i Svjetske banke, 55. Godišnja generalna skupština Interpola, Šesti UNKTAD, Generalna skupština UNESKO-a, FOREKS-a, FISIT-a, Deveti samit nesvrstanih, te EBRD.

U Centru “Sava” gostovala su najveća imena svjetske umjetničke scene, a u njemu se već godinama održavaju značajne kulturne manifestacije, kao što su FEST, BEMUS i BITEF. Centar je, takođe, bio domaćin i mnogih značajnih umjetničkih programa i ugostio je velike umjetnike, kao što su Lučano Pavaroti, Plasido Domingo, Monserat Kabalje, Majls Dejvis, Henrik Šering, B.B.King, Zubin Mehta, Vladimir Aškenazi, Johan Štraus orkestar, Moskovski filharmonijski orkestar i Okazu filharmonijski orkestar.

U njemu su, takođe, održani i izbor za mis Srbije, kao i selekcioni festivali za učešće na takmičenju za pjesmu “Evrovizije” pod nazivima “Beovizija” i “Evropesma”, kao i koncerti domaćih muzičkih zvijezda.

Oznake: Delta holding