Ministarstvo ”odriješilo kesu”: Isplata podsticaja za povećavanje plata radnika

06.04.2021. | 16:05

Ministarstvo privrede i preduzetništva Republike Srpske danas je počelo sa isplatom podsticaja za povećanje plata radnika za one privredne subjekte koji su podnijeli zahtjeve za obračunski period jul-decembar 2020. godine, saopšteno je iz Biroa za odnose s javnošću.

Privredni subjekti koji su povećali plate imali su mogućnost da do 1. marta 2021. godine, podnesu zahtjev putem aplikacije “e-podsticaj”, koja se nalazi na sajtu Ministarstva privrede i preduzetništva, navodi se u saopštenju.
Za podsticaje koji se isplaćuju za treći obračunski period od stupanja na snagu Zakona o podsticajima u privredi Republike Srpske, prijavilo se ukupno 428 privrednih subjekata, a za podsticajna sredstva obuhvaćeno je više od 30.000 radnika. Kada je riječ o djelatnostima privrednih subjekata, ovom podsticajnom mjerom su obuhvaćeni svi privredni subjekti koji posluju u oblasti proizvodne, trgovinske i uslužne djelatnosti, a najviše interesovanja su izkazali oni iz prerađivačkog sektora – saopšteno je iz Biroa za odnose s javnošću.
Ministarstvo privrede i preduzetništva i Poreska uprava Republike Srpske pristupili su finalnoj obradi pristiglih zahtjeva nakon čega će svim privrednim subjektima koji ispunjavaju uslove za ostvarivanje prava na podsticaje biti izdata rješenja, te izvršena isplata podsticajnih sredstava, navodi se u saopštenju.
Iz Biroa za odnose s javnošću navode da je budžetom za ove namjene u toku 2021. godine predviđeno pet miliona KM, a u skladu s Akcionim planom rada Vlade Republike Srpske i Ministarstva privrede i preduzetništva na jesen je predviđena Analiza primjene Zakona o podsticajima u privredi Srpske, nakon čega će se pristupiti razgovoru sa partnerima kako bi se pronašli najbolji modaliteti za rasterećenje rada u privredi po ovom osnovu.

Oznake: Isplata, Podsticaji