Ministarstvo potvrdilo: Rusija suspendovala plaćanje godišnjih doprinosa Arktičkom savjetu

14.02.2024. | 08:25

Rusija je suspendovala godišnje finansijske doprinose Arktičkom savjetu dok se ne nastavi praktični rad ovog tijela uz učešće svih članica, rečeno je u ruskom Ministarstvu spoljnih poslova.

“Trenutno je suspendovano plaćanje godišnjih doprinosa Rusije u budžet Arktičkog savjeta – do nastavka praktičnog rada u ovom formatu uz učešće svih članica, uključujući realizaciju zajedničkih projekata, koji se bave ovako važnim pitanjima za sve arktičke zemlje, poput očuvanja osjetljivog ekosistema polarnog regiona, polarnih istraživanja, uključujući morske naučne ekspedicije, razvoj humanitarnih veza, poboljšanje kvaliteta života i blagostanje stanovništva krajnjeg sjevera, uključujući autohtone narode”, istakli su iz Ministarstva.

Na pitanje koje će akcije Savjeta postati “crvena linija” za Rusiju, nakon čega će Moskva proglasiti povlačenje iz organizacije, Ministarstvo je za “Sputnjik”
podsjetilo na riječi portparola Ministarstva spoljnih poslova Marije Zaharove u februaru da će Rusija preispitati svoje učešće “ukoliko Arktički savjet evoluira u instituciju neprijateljsku Rusiji”.

Ministarstvo je navelo da “možda postoje različite opcije” u vezi sa tim i dodalo da Moskva “u ovom trenutku ne bi željela da se bavi hipotetičkim spekulacijama”.

Istovremeno, Ministarstvo je podvuklo da “pitanje mogućeg povlačenja /Rusije/ iz Arktičkog savjeta danas nije praktičan korak”.

Arktički savjet osnovan je 1996. godine kao međudržavni forum koji se bavi izazovima sa kojima se suočavaju zemlje i autohtoni narodi u tom regionu. Savjet ima osam članova: Kanadu, Dansku, Finsku, Island, Norvešku, Rusiju, Švedsku i SAD.

Predsjedavanje organizacijom rotira se svake dvije godine, a Rusija je preuzela predsjedavanje u maju 2021. godine.

Oznake: Plaćanje, Rusija