Ministarstvo isplaćuje premije: Mljekarima u Srpskoj 30 miliona KM

02.12.2021. | 13:47

Mljekarima u Republici Srpskoj će zbog povećanog otkupa u ovoj godini biti isplaćeno oko 30 miliona KM samo po osnovu premije za mlijeko, saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.

Riječ je o isplati od tri miliona KM više, s obzirom na to da je ove godine za premiju na tom planu planirano oko 27 miliona KM.

Iz resornog ministarstva naveli su da je ovo znatno povećanje izdvajanja za proizvodnju mlijeka u Srpskoj, uz napomenu da više od 40 odsto agrarnog budžeta odlazi na premiju za ovu namirnicu, uključujući druge mjere koje u okviru agrarnog budžeta koriste mljekari.

“Upravo zbog povećane proizvodnje mlijeka, došlo je do potrebe da se koriguje i isplata septembarske premije za mlijeko, pa će ona biti isplaćena dvokratno”, ističe se u saopštenju.

Iz Ministarstva su naveli da će uz jučerašnjih već isplaćenih 20 feninga po litru mlijeka, u narednih nekoliko dana biti isplaćeno i dodatnih pet feninga na račune proizvođača, o čemu su tokom vikenda obavljene usmene konsultacije sa rukovodstvom Udruženja poljoprivrednih proizvođača – mljekara.

“Isplata premije za mlijeko cijele godine je redovna i jedina je mjera od svih koja se isplaćuje na mjesečnom nivou. Tako će ostati i ubuduće i isplate će se odvijati u punom iznosu”, saopštili su iz resornog ministarstva.

U saopštenju se naglašava da će premija za mlijeko u 2022. godini i dalje biti isplaćivana po 25 feninga po litru.