Ministarka obišla kompresorske stanice: Stabilno snabdijevanje Srbije gasom

23.11.2022. | 10:22

Ministarka rudarstva i energetike Srbije Dubravka Đedović izjavila je, nakon obilaska kompresorske stanice Velika Plana na gasovodu Balkanski tok, da je snabdijevanje gasom u Srbiji stabilno, saopštilo je danas ministarstvo.

“U ovom trenutku nema nikakvih smetnji u dopremanju dnevnih količina gasa koje su potrebne za snabdijevanje domaćinstva, privrede i toplana. Obezbijedili smo dodatne količine iz Ruske Federacije i Republike Bugarske”, kazala je Đedović.

Prema njenim riječima, u vrijeme konstantnog rasta cijena gasa na svjetskom tržištu, važno je da Srbija ima kontinuirano snabdijevanje po povoljnijim cijenama.

“Nastojaćemo da i u narednom periodu obezbijedimo dovoljne količine gasa u skladu sa planiranom potrošnjom”, navela je Đedović.

Dodala je da su u Banatskom Dvoru skladištene dovoljne količine rezervi gasa, kao i skladištima u Mađarskoj.

“Za sigurno snabdijevanje gasom od velike važnosti je u upravo Balkanski tok. Ponosna sam što smo za samo dvije godine, u jeku kovid krize, uspjeli da kroz našu zemlju izgradimo dio gasovoda, bez koga danas ne bismo imali ovako sigurno snabdijevanje gasom, niti količine kojima raspolažemo”, kazala je ministarka.

Кako je podsjetila, kompresorska stanica u Velikoj Plani je jedina kompresorska stanica na trasi kroz koju godišnje prođe 12,4 milijardi kubika gasa.

“Balkanski tok učinio je Srbiju tranzitnom zemljom za snabdijevanje gasom država centralne Evrope, od čega imamo značajne koristi”, izjavila je Đedović.

Tehnički direktor kompanije “Gastrans”, koja upravlja kompresorskom stanicom Aleksej Aleksejev, detaljno je upoznao ministarku sa procesom rada, naglasivši da je sistem transporta gasa tehnološki i ekološki najsavremeniji, da su ekološki standardi iznad evropskih normi, odnosno da emituje dva puta manje ugljen monoksida od evropskog standarda.

“Svi radni procesi su automatizovani i digitalizovani, a bezbednosni protokoli su na najvišem nivou”, rekao je Aleksejev, penosi Beta.

Oznake: Srbija