Ministarka o Poreskoj upravi RS: “Ima dugova još od 1996. koji se olako ne otpisuju”

21.07.2020. | 20:01

Ministar finansija Republike Srpske Zora Vidović rekla je da u Poreskoj upravi Republike Srpske ima dugova još od 1996. godine do danas koji se olako ne otpisuju.

Tokom rasprave u Narodnoj skupštini o Prijedlogu zakona o Poreskom postupku Republike Srpske, Vidovićeva je rekla da nijedan poreski službenik u roku od 10 godina neće propustiti da ne opomene poreskog obveznika na dugovanje koje se ne otpisuje.

“Jedino se otpisuje ono što se ne može naplatiti u stečajnoj masi”, pojasnila je Vidovićeva.

Ona je rekla da je u Poreskoj upravi Republike Srpske ono što je otpisano po zastari ne prelazi 10.000 KM, jer je riječ o sitnim iznosima potraživanja.

Šef poslaničkog kluba SDS Miladin Stanić smatra da je predloženi zakon bolji od postojećeg i da može riješiti pitanje poreskog duga Republike Srpske.

Stanić smatra da u Republici Srpskoj treba urediti sistem kako bi se radnici zapošljavali, plaćale obaveze prema državi i time povećali prihodi u budžetu Republike Srpske.

Poslanik PDP Jelena Trivić smatra da Prijedlog zakona o poreskom postupku Republike Srpske nije loš, ali da je neophodno ovim aktom definisati rješavanje “neplaćenih ogromnih dugovanja” prema Poreskoj upravi Republike Srpske.

“Mislim da ne treba ulaziti u prekid prinudne naplate dugovanja dok se ne vidi da li dužnik može vratiti dug Poreskoj upravi Republike Srpske”, istakla je Trivićeva.

Poslanik SDS Milan Tubin smatra da se pojedine firme nikako ne kontrolišu, a neke više puta godišenje u Republici Srpskoj.

Tubin je rekao da neko mora snositi odgovornost zbog toga da nekome zastari poreski dug.