Ministar o pravu radnika: Nećemo blokirati neradnu nedjelju ako je to svima u interesu

10.08.2023. | 19:09

Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić smatra da novi zakon o unutrašnjoj trgovini FBiH nije temeljni zakon kojim treba da se uređuju prava radnika, te da pitanje uvođenja neradne nedjelje treba da bude uređeno Zakonom o radu, kolektivnim ugovorima i pravilnicima.

Delić je istakao da Ministarstvo još nije zauzelo zvanični stav kada je u pitanju inicijativa Sindikata radnika u trgovini u Federaciji BiH koju su uputili Federalnom ministarstvu trgovine i koja bi se implementirala kroz novi zakon o unutrašnjoj trgovini FBiH.

“Nismo zauzeli zvanični stav o neradnoj nedjelji, jer nismo uradili nikakvu analizu i nismo istražili mišljenja svih zainteresiranih strana. U razgovoru sa Udruženjem poslodavaca FBiH uvidjeli smo da ni oni još nemaju stav o tome”, kazao je on.

Međutim, Delić tvrdi da neće blokirati donošenje takve odluke, ako se uspostavi da je ona u interesu radnika i poslodavaca.

Pojasnio je da su neradni dani regulisani Zakonom o radu, te da svaki radnik ima pravo da u toku jedne sedmice ima 24 sata odmora, ali da zakon ne definiše koji je to dan.

Međutim, istakao je da svi poslodavci ne poštuju odredbe Zakona o radu kad je u pitanju rad za vrijeme praznika ili sedmični odmor, što je obično nedjelja, kada poslodavci ne isplaćuju dodatne benefite radnicima koji rade taj dan.

“Najbolje rješenje je pitanje neradne nedjelje urediti integralno na nivou Federacije BiH kroz Zakon o radu, a ne Zakonom o unutrašnjoj trgovini, jer bi se nakon toga mogao pojaviti drugi sindikat koji bi tražio da se uredi njihovo pravo na neradni petak, subotu ili nedjelju”, naglasio je on.

Ukoliko se želi urediti pitanje neradne nedjelje, dodao je Delić, to treba uraditi kroz resorno Ministarstvo, odnosno kroz Zakon o radu, ali je prije toga potrebno uraditi studije i analize.

“Imamo dosta argumenata za, ali ima dosta i protiv. Ali ne smijemo donositi ad hoc rješenja, ukoliko želimo da budu dugoročna i sistemska”, poručio je Delić.

Ministar Delić je naglasio da u Evropskoj uniji ima pozitivnih i negativnih praksi, ali da Evropski sud pravde nije dozvolio da nedjelja bude neradni dan, već je ostavljeno na volju članicama da odrede kako im i odgovara.

“U nekim zemljama je rad nedjeljom zabranjen, u nekim dozvoljen, negdje postoje pozitivni primjeri, a negdje negativni. Ne smijemo donijeti bilo kakvu odluku a da prethodno ne uradimo istraživanje”, zaključio je Delić.

Vlada Federacije BiH bi trebalo, kako je najavljeno, tek da razmatra prednacrt zakona o unutrašnjoj trgovini FBiH, kojim je predviđeno da prodajni objekti budu zatvoreni nedjeljom i u dane praznika u FBiH.