Ministar Minić potvrdio: Podsticaji za ovčarstvo i kozarstvo u Srpskoj dva miliona KM

08.09.2023. | 16:45

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Savo Minić izjavio je na manifestaciji “Dani ovčara i kozara Republike Srpske” u Turjaku kod Gradiške da Vlada Srpske razumije probleme u ovoj stočarskoj proizvodnji i da je dokaz za to i znatno povećanje podsticaja u ovoj godini.

“Prethodne četiri godine za ovčarstvo i kozarstvo izdvajano je do 800.000 KM godišnje i premirano oko 40.000 grla, a ove godine biće izdvojeno dva miliona KM”, naveo je Minić.

On je pozvao ovčare i kozare da se do kraja septembra prijave za podsticaje, dodajući da je novim pravilnikom predviđeno da, umjesto 100, korisnik podsticaja u svom stadu mora da ima najmanje 50 grla.

Minić je rekao da je Vlada Srpske uspjela da obezbijedi da cijena vakcina protiv bruceloze ostane 3,5 KM, te apelovao da uzgajivači primjenjuju sve moguće mjere za sprečavanje pojave bruceloze i rade više na poboljšanju uzgojno-selekcijske strukture stada.

On je istakao da će resorsno ministarstvo u saradnji sa uzgajivačima ovaca i koza raditi na obezbjeđivanju boljih uslova na farmama, podsticajima za izgradnju i opremanje objekata farmi i nabavku poljoprivredne mehanizacije.

“Zbog pojave afričke kuge svinja potražnja za ovčijim i kozijim mesom sigurno će biti veća i uzgajivači moraju da se pripreme za otvoreno tržište i ponude što kvalitetniji i konkurentniji proizvod”, naglasio je Minić.

Manifestacija “Dani ovčara i kozara Republike Srpske” odražani su na izletištu Vase Borkovića u Turjaku.

Ovaj događaj okupio je uzgajivače, veterinare, distributere jagnjećeg i kozjeg mesa, distributere lijekova za stoku, proizvođače stočne hrane i predstavnike Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede s ciljem razmjene iskustava, unapređenja domaće proizvodnje, kao i boljeg plasmana proizvoda.