Ministar krenuo u pregovore: Italija želi da ograniči cijene hrane i osnovnih proizvoda

28.07.2023. | 18:27

Italijanska vlada pokušava da se dogovori sa supermarketima i proizvođačima hrane na ograničavanju cijena osnovnih proizvoda – kako hrane, tako i neprehrambenih proizvoda.

Italijanski ministar industrije Adolfo Urso pregovara o sporazumu sa glavnim igračima na tržištu i želi da oni “nude niz svakodnevnih prehrambenih i neprehrambenih proizvoda od oktobra do decembra” ove godine, navedeno je u nacrtu Memoranduma o razumijevanju koji je video Rojters.

U okviru predloga koju podržava italijanska vlada, lanci supermarketa treba da definišu korpu osnovnih prehrambenih i neprehrambenih proizvoda za koje bi važile snižene cijene.

U ovu kategoriju bi, pored hrane, spadali i proizvodi za djecu i ličnu higijenu.

Distributeri pomenitih proizvoda treba da do 15. septembra obavijeste vladu Italije o svojim planova za učešće u ovoj inicijativi.

Prema zamislima vlade u Rimu, maloprodajne radnje koje učestvuju u pomenutoj kampanji bi bila označene posebnim naljepnicama na izlozima, u bojama italijanske zastave – zelenom, bijelom i crvenom – na kojima bi bio natpis “antiinflacijski kvartal”.

Godišnja stopa inflacije u Italiji je u junu usporila na 6,7 odsto, kao i rast cijena hrane – za 10,5 odsto, ali ona je i dalje na visokom nivou, navodi britanska agencija.

Rim nije jedini koji je zabrinut zbog rasta cijena osnovnih namirnica, a slične mjere razmatraju i druge zemlje, kao što su Velika Britanija ili Francuska.