Ministar Košarac u Sarajevu: Domaći mesoprerađivači da otkupe viškove mesa

14.12.2020. | 16:55

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac rekao je danas u Sarajevu da je zaštita domaće proizvodnje moguća na način da mesoprerađivači otkupe registrovane viškove mesa u primarnoj domaćoj proizvodnji.

Košarac je danas u Sarajevu održao sastanak sa predstavnicima ministarstava poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske i Federacije BiH, direktorom Kancelarije za veterinarstvo BiH Ljubomirom Kalabom, članovima entitetskih udruženja poljoprivrednih proizvođača, te predstavnicima mesnih industrija.

On je naglasio da je od nadležnih sektora u Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara zatražio da izvrše temeljnu analizu međunarodnih ugovora koje je potpisala BiH, saopšteno je iz resornog ministarstva.

“Ukoliko dogovor između mesoprerađivača i primarnih proizvođača ne poluči željene efekte, mi ćemo na bazi analize obaveza iz međunarodnih ugovora u narednom periodu eventualno pokretati određene zaštitne mjere, u dogovoru sa nadležnim ministarstvima iz Republike Srpske i Federacije BiH, poštujući činjenicu da je poljoprivreda primarna ustavna nadležnost entiteta”, poručio je Košarac. On je najavio da će u narednih 20 dana biti održan novi sastanak u istom formatu s ciljem analize implementacije dogovorenih aktivnosti.

Na sastanku je konstatovano da je neophodno ažurirati bazu podataka kako bi se evidentirale tačne količine nastalih tržišnih viškova.

S obzirom na to da je to pitanje u nadležnosti entiteta, zaključeno je da udruženja poljoprivrednih proizvođača dostave tačne podatke o potencijalnim tržišnim viškovima nadležnim tijelima u Republici Srpskoj i FBiH, navodi se u saopštenju.

Predstavnici mesnih industrija “Mujanić”, “ZP Komerc”, Karliko”, “Tulumović”, “Semić”, “Šišović” i “Suša komerc”, koji su danas prisustvovali sastanku, izrazili su spremnost da, na osnovu dogovora, tržišnih osnova i validnih podataka nadležnih entitetskih tijela, otkupljuju registrovane viškove domaće primarne proizvodnje.

Oznake: Košarac, Otkup