Ministar Košarac tvrdi: Dio Federacije ne podržava odluke o zaštiti domaće proizvodnje

07.11.2023. | 16:38

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac izjavio je danas na Jahorini da dio političkih struktura iz Federacije BiH /FBiH/ neće da podrži odluke o zaštiti domaće proizvodnje u BiH, odnosno uvođenju zaštitnih mjera ili mjera zabrane uvoza nekih proizvoda.

“Ova godina je bila veoma složena u pogledu zaštite poljoprivrede i u Republici Srpskoj i u FBiH. Svako rješenje koje Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa predlaže Savjetu ministara zasnovano je na inicijativama koje dolaze iz entitetskih vlada”, rekao je Košarac odgovarajući na pitanja novinara o statusu poljoprivrednika u BiH.

On je potvrdio da postoji zastoj u sistemu odlučivanja u Savjetu ministara zato što dio strukture iz FBiH neće da podrži odluke koje idu u smislu zaštite domaće proizvodnje u BiH, odnosno u kontekstu uvođenja zaštitnih mjera ili mjera zabrane za uvoz nekih proizvoda za određeni vremenski period.

“Više puta smo o tome argumentima govorili – zastoj postoji u dijelu FBiH koja to neće da podrži. Cijenim da se svi u BiH trebaju odreći kompleksa od Delegacije EU u BiH, jer je primarni zadatak institucija BiH da zaštite domaću proizvodnju i proizvođače”, rekao je Košarac u pauzi godišnjeg radnog sastanka ministara, odnosno šefova delegacija nadležnih za poljoprivredu i ruralni razvoj u jugoistočnoj Evropi. On je ponovio da se i dalje zalaže za hrabrije pregovore sa EU o adaptaciji Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između BiH i EU, jer taj sporazum “nije Sveto pismo koje se ne može promijeniti, niti ugovor koji se ne može mijenjati”.

“Žao mi je što iz jednog dijela FBiH nemamo političku saglasnost za ovaj stav i za ovu moju inicijativu”, rekao je Košarac.

Na Jahorini se danas održava godišnji radni sastanak ministara, odnosno šefova delegacija nadležnih za poljoprivredu i ruralni razvoj u jugoistočnoj Evropi čiji je domaćin Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara i Stalna radna grupa za regionalni ruralni razvoj.

Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara od Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Crne Gore preuzelo je predsjedavanje Skupštinom Stalne grupe za narednu godinu.

Na sastanku učestvuju delegacije Republike Srpske, Federacije BiH, Mađarske, Sjeverne Makedonije, Srbije, Crne Gore, Slovenije, Moldavije, Bugarske, Hrvatske, Albanije, NJemačke, Gruzije, Češke, Francuske, te predstavnici Evropske komisije i drugih međunarodnih organizacija.