Ministar Košarac jasan: Očuvati poslovnu stabilnost kompanija i radna mjesta

04.11.2020. | 16:13
Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac izjavio je danas da je važno očuvati poslovnu stabilnost svake kompanije u Republici Srpskoj i Federaciji BiH i svako radno mjesto, s obzirom da pandemija virusa korona utiče na obim spoljno-trgovinskog prometa i na poslovanje preduzeća.

Košarac je rekao da ima kompanija, poput sokolačke “Krem-komerc”, koje su u vrijeme pandemije uspjele da zaposle nove radnike i da zbog toga njihovi vlasnici zaslužuju poštovanje. Prilikom posjete kompaniji “Krem-komerc” na Pedišama kod Sokoca, Košarac je rekao da je ova firma u teškom vremenu izazvanom virisom korona povećala broj zaposlenih za deset odsto.

“Posebno me raduje činjenica da sokolačko Šumsko gazdinstvo “Romanija” prepoznaje drvoprerađivače kao važan faktor i da je ono što je sječivi etat ovog gazdinstva ostaje na ovom prostoru”, naglasio je Košarac. On je dodao da je to jasna poruka za stabilnost i za buduće poslovne planove svih kompanija. Košarac je podsjetio da je prilikom formiranja Savjeta ministara jasno naglašeno da se želi promovisati i razvijati domaća proizvodnja i da je saradnja šumarstva i drvoprerade oblik domaće proizvodnje.

On je naglasio da je “Krem-komerc” preko 90 odsto svojih proizvoda izvozi u zemlje EU i u Kinu i da će Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa, kod primjene zakonskih propisa, posebnu pažnju posvetiti ovakvim kompanijama u smislu oslobađanja za nabavku određenih oprema, carinskih stopa, carina i drugih dažbina.

Košarac ističe da će predstavnici Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u kontaktima sa relevantnim međunarodnim institucijama i ambasadama u BiH ukazati na privrednu i poslovnu sposobnost uspješnih kompanija s ciljem da im omoguće kontakt sa inostranim tržištima. On je dodao da opština Sokolac, osim drvoprerađivačkih kapaciteta, ima šansu i u razvoju agro-turizma.

Vlasnik sokolačke kompanije “Krem-komerc” Goran Radijeljac rekao je novinarima da se ova firma bavi preradom bukve, da nastoji da uradi što više gotovih elemenata i da 90 odsto proizvoda izvozi za švedsko tržište i za Kinu. On je naglasio da je pandemija ostavila posljedice na poslovanje i kod ove firme zbog naglog pada cijena robe, te su nakon jednomjesečne pauze krenuli ponovo sa poslom, uz zadržavanje istog broja radnika.

Kompanija “Krem-komerc” osnovana je prije 24 godine i sada zapošljava 37 radnika.