Minimalna cijena 12 miliona KM: Na prodaju imovina još jedne kćerke firme FG „Birač“

25.04.2024. | 13:31

Imovina preduzeća „Alusil“ u stečaju iz Zvornika biće ponuđena na prodaju za 12 miliona KM na licitaciji zakazanoj za 5. jun.

„Alusil“ je kćerka firma kompanije “Birač”, a bavila se proizvodnjom zeolita, koji se kasnije koristio u industriji deterdženata i u kojoj je stečaj otvoren u septembru 2019. godine.

Imovina i prava “Alusila” na prodaju će biti ponuđeni kao cjelina u „viđenom stanju” sa trenutnim formalno pravnim statusom, navodi se u oglasu.

Predmet licitacije su imovina i prava odnosno zemljište, poslovni objekti, pomoćni objekti, udjeli u drugim privrednim društvima, itd.

„Minimalna cijena ponude ne može biti ispod ukupno procijenjene vrijednosti od 12.022.615 KM bez PDV-a za ukupnu imovinu i prava“, piše u oglasu.

Preduslovi za učešće u dostavljanju ponuda su uplata provizije za otkup dokumentacije u iznosu od 100.000 KM, kao i uplata depozita u iznosu 50.000 KM kao garanciju za ozbiljnost ponude.

Stečajni upravnik „Alusila“ Marko Krsmanović kaže za Capital da se založio i nije dozvolio da se proizvodni proces obustavi iako je stečaj otvoren.

“Pogon je sve vrijeme radio. Obaveze, koje su pristigle nakon otvaranja stečajnog postupka, su izmirene prema državi”, rekao je Krsmanović.

Ovo je jedan od rijetkih stečajnih postupaka u kojima firma i dalje radi.

„Alusil“ je sa „Aluminom“ i „Mehanikom“ bio jemac za kredit „Energolinije“ od 19,4 miliona KM zbog kojeg se sudilo bivšem premijeru RS Aleksandru Džombiću.

Prije „Aliusila“ na prodaju će biti ponuđena i imovina „Mehanike“ i to krajem ovog mjeseca.

Oznake: Birač, Imovina, Prodaja