Minić najavio povećanu proizvodnju mlijeka: Naći modalitet podrške za velike proizvođače

15.11.2023. | 17:53

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Savo Minić izjavio je danas da se mora naći modalitet da se ne zaustave veliki farmeri u sistemu podizanja kapaciteta proizvodnje mlijeka.

“Nije tačno, kako su pojedini mediji spekulisali, da je u Republici Srpskoj smanjena mliječnost. Ne, imaćemo povećanu proizvodnju mlijeka”, rekao je Minić u Trnopolju gd‌je je posjetio farme goveda u vlasništvu Dragana Baltića i Jusufa Arifagića.

On je naveo da se razgovara o premijama po muznom grlu i drugim modalitetima kako bi sredstva ovog ministarstva bila što efektivnija, te da mljekari koriste i druge podsticaje i kapitalne investicije ili se bave i ratarstvom, gd‌je takođe koriste podsticaje.

“Želimo da imamo informaciju sa terena iz prve ruke da damo podršku, konkretno, kad je u pitanju sektor mljekarstva gd‌je je u posljednjih 10 godina uloženo na stotine miliona i nemamo pravo, niti želimo na bilo kakav način da zaustavimo razvoj mljekarstva, ali i one koji rade isključivo za sebe, za članove porodičnog domaćinstva želimo da zadržimo”, poručio je Minić, prenosi Srna.

On je ponovio da u sistemu u Republici Srpskoj ima novih 6.000 do 7.000 korisnika podsticaja, da su smanjeni limiti i za tovna goveda i za krmače i za površine, te da nikada nije nabavljeno više mehanizacije.

“Sigurno da ćemo i ovo prevazići i ne radi se tu o mnogo mljekara koji mogu povećati proizvodnju u milionima litara, a to je bitno za Republiku Srpsku, to je bitno i za činjenicu da više od 40-50 miliona litara tog mlijeka izvozimo”, rekao je Minić.

Jusuf Arifagić na farmi trenutno ima 600 do 700 grla norveških goveda.

“Proizvodimo u ovom momentu nekih milion i po litara mlijeka. Nekad smo imalo mnogo veću proizvodnju. Uvođenje limita u januaru 2019. je bukvalno zaustavilo povećanje proizvodnje mlijeka, a farma je kapacitirana na 5,5 do šest miliona litara mlijeka. Međutim, ja sam sa proizvodnjom od 2,9 miliona litara u decembru 2018. shvatio da ću proizvoditi više od milion litara mlijeka bez feninga premije”, rekao je Arifagić.

On je predložio stepenasti model podsticaja za proizvodnju mlijeka.

“Ako ne možemo dati više od 25 feninga za dva miliona litara, onda za proizvodnje od tri miliona litara možda možemo dati 20 feninga, za četvrti milion 15 feninga, za peti 10 i mislim da bi to zaista bilo izuzetno stimulativno i da bi mnoge moje kolege ovd‌je u Republici Srpskoj počele da podižu proizvodnju”, dodao je Arifagić.

Dragan Baltić trenutno ima 180 goveda, od toga 79 muznih krava, a dnevni prosjek proizvodnje je 2.000 litara mlijeka.

“Sada imamo premiju od 25 feninga za mlijeko i imamo podsticaj po govedu, što je prvi put ove godine uvedeno, ali bez premije za mlijeko ne može funkcionisati mljekarstvo. Podsticaj po grlu je dobrodošao, ali on ne smije ukinuti nikako podsticaj za mlijeko jer bi to ukinulo proizvodnju mlijeka”, poručio je Baltić.

Gradonačelnik Prijedora Slobodan Javor rekao je da grad nastoji da izdvoji znatna sredstva za poljoprivredni razvoj kako bi farmeri osjetili da imaju konkretnu pomoć grada, da je u pitanju stavka od 1,3 miliona KM i da će ona u budžetu za 2024. godinu iznositi bar 1,5 miliona KM.

“Usaglasili smo sa mljekarima pravilnik da dva feninga premije ide za više od 150.000 litara, od 50 do 150.000 litara tri feninga i četiri feninga do 50.000 litara”, podsjetio je Javor.

Minić i Javor prethodno su posjetili fabriku keksa “Mira” u Prijedoru.

Oznake: Minić, Mlijeko