Miličić: Od početka godine nije bilo izvoza jaja

17.03.2021. | 08:12

Direktor firme za proizvodnju konzumnih jaja “Agreks” iz Donjeg Žabara Predrag Miličić izjavio je da od početka godine nije bilo izvoza jaja zbog izrazito niske cijene jaja za industrijsku preradu, ali da ukupni kapaciteti proizvodnje u ovoj firmi nisu smanjeni.

Miličić je rekao Srni da su tokom epidemije pogoršani uslovi poslovanja zbog enormnog rasta cijene sirovina za proizvodnju stočne hrane, tako da je poskupjela proizvodnja “Agreksovih” proizvoda.

On smatra da je neminovno usklađivanje cijene jaja sa cijenama sirovina za proizvodnju, ali da domaće tržište ne može da prihvati normalno usklađivanje poskupljenja proizvodnje sa cijenama krajnjeg proizvoda.

“Ovog momenta poskupjela je piletina na tržištu u BiH. Cijene jaja još su na istom nivou, čak i u nekom blagom padu, ali sam siguran da će u toku ove godine morati doći do poskupljenja, jer će veliki broj proizvođača morati da `ispadne` iz ovog posla budući da sa skupom hranom ne mogu proizvoditi jeftina jaja”, istakao je Miličić.

On je napomenuo da povećanje krajnjih cijena “Agreksovih” proizvoda neće pratiti cijene inputa, iako je stočna hrana poskupjela više od 50 odsto u odnosu na prosječnu cijenu iz prethodnih godina.

“Uspjeli smo da u 2020. godini na istom nivou zadržimo ukupne prihode, ali nam je neto dobit drastično smanjena zbog enormnih poskupljenja i drugih dodatnih troškova koje je donijelo tržište, odnosno uslovi pandemije”, pojasnio je Miličić.

On je istakao da u “Agreksu” nijedan radnik nije ostao bez posla i da ničim nisu ugrožena primanja radnika i radna prava zaposlenih.

“U ovoj godini očekujemo odobrenje Evropske komisije za BiH za izvoz konzumnih jaja `A` kategorije na tržište EU. Počinjemo pripreme za ljetni period kada je posebno intenzivan izvoz jaja za preradu za tržište EU, prvenstveno za susjednu Hrvatsku”, rekao je Miličić.

“Agreks” je jedina firma iz BiH koja od decembra 2019. godine ima dozvolu za izvoz jaja “B” kategorije za industrijsku preradu na tržište EU.

Ova firma je prošle godine na tržište EU izvezla oko 5.000.000 jaja “B” kategorije, dok je na tržište Makedonije, Srbije i Crne Gore izvezla oko 7.500.000 konzumnih jaja “A” kategorije.

Godišnje se u “Agreksu” proizvede 70.000.000 komada jaja svih klasa i kategorija.

 

 

Oznake: Izvoz, Proizvodnja