Milanović ocijenio: Plin ćemo kupovati od saveznika po tri puta višoj cijeni

29.11.2022. | 14:01

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović poručio je u utorak da energija nije roba, nego resurs koji jamči bezbjednost, nezavisnost i snagu, a da se Evropska unija trenutno nalazi u situaciji da će plin kupovati od SAD-a “po tri puta većoj cijeni”.

“Energetika je u ovom trenutku, ali i inače, ključno pitanje”, poručio je Milanović na otvaranju ekonomskog foruma “Business Meets Politics – Energetika danas i sutra”, u organizaciji Slovenačko-hrvatskog poslovnog kluba i slovenačke ambasade u Hrvatskoj, održanog u sklopu posjeta slovenačkog predsjednika Boruta Pahora Hrvatskoj.

Milanović je rekao da Rusija i SAD, svako na svoj način, nisu slučajno “dvije velike i neuništive države”.

“Neuništive su jer imaju određene tehnologije (…) i neograničene količine energije za svoje potrebe. Kina već nije ta kategorija”, tvrdi Milanović i kaže da je ozbiljno je ratno stanje, ozbiljnije nego ikada u našim životima.

“Došli smo na to da ćemo plin kupovati od saveznika po tri puta višoj cijeni. To je činjenica. To će koštati”, rekao je predsjednik Hrvatske, prenose hrvatski mediji.

Kazao je i da je zato francuski predsjednik Emanuel Makron otišao u SAD razgovarati s američkim predsjednikom Džozefom Bajdenom.

“Ustvari, moliti iz pozicije slabijeg partnera za razumijevanje i milost”, ocijenio je Milanović.

Kada je riječ o privredi, Milanović smatra da je Hrvatska praktički ovisna o situaciji u Evropi, poglavito Njemačkoj.

“Kako bude njima, biće i nama”, ocijenio je Milanović, dodajući da se zbog preskupe energije ondje proizvodnja već nalazi u problemima.