Mikrokreditni sektor BiH: Nema rasta kamatnih stopa na dugoročne kredite

06.10.2022. | 13:10

U mikrokreditnom sektoru BiH se, zbog ekonomske krize u svijetu, ne bilježi rast kamatnih stopa kod namjenskih i dugoročnih kredita, ali postoji mali rast kod nenamjenskih i kratokoročnih, izjavila je danas u Trebinju predsjednik Udruženja mikrokreditnih organizacija u BiH (AMfI) Elma Zukić.

“Namjenski krediti su, kada je riječ o trošku za krajnjeg korisnika, na nivou od prije epidemije virusa korona, a nenamjenski imaju blagu tendenciju rasta, posebno ako su kratkoročni”, rekla je Zukićeva novinarima u Trebinju.

Ona je navela da, zbog inflacije i realnog smanjenja zarada, još nisu evidentirali probleme da građani teže mogu da vraćaju kredite.

“Svjesni smo situacije, ne možemo biti izostavljeni od uticaja svjetske krize i inflacije koja ima uticaja i na BiH”, rekla je ona i naglasila da je mikrokreditni sektor u Bih visoko kapitalizovan.

Ona je navela da mikro i mali biznisi čine više od 60 odsto tržišta u BiH, izrazivši nadu se da će zajedno prebroditi i ovu krizu, kao onu izazvanu epidemijom virusa korona, kada je cijeli finansijski sektor u BiH ostao stabilan.

Zukićeva je ukazala da na visinu kamatne stope utiče mnogo faktora i dodatnih troškova, kao što su česti izlasci na teren i visoka rezervisanja.

“Nastojimo da, prije nego što klijent dobije kredit, zajedno izradimo finansijsku kalkulaciju kod namjenskih kredita”, rekla je ona i pojasnila da klijente prije podizanja kredita upoznaju šta čini njihovu ratu i da im pomažu da iskalkulišu koliki kredit mogu da podnesu.

Ona je napomenula da mikrokreditne organizacije finansiraju klijente koji su najugroženiji, kao što su žene u biznisu i da podržavaju mlade i startape, a prednosti kod njih su, kako je navela, što im pomažu da pokrenu svoj biznis i naprave biznis plan.