Mediteranska kultura na jugu Srpske: Ekspanzija zasada masline i smokve

27.04.2023. | 09:30

Osim masline koja caruje Hercegovinom prava je pomama za sadnjom smokve jer toj mediteranskoj kulturi pogoduje klima na krajnjem jugu Srpske, a njeni plodovi i prerađevine lako nađu put do kupaca.

Više od pet hiljada stabala masline zasađeno je od 2010. godine u Trebinju, a sve je više i malih maslinara koji u svom vinogradu podno Leotara odvoje jedno parče zemlje za 50 do 100 stabala ove mediteranske kulture.

Najpoznatiji trebinjski vinogradar, ali i maslinar Radovan Vukoje kaže za “Glas Srpske” da imaju najveći maslinjak u komadu u Hercegovini u Zasad polju posađen prije 13 godina. Prema njegovim riječima, važan je svaki maslinar jer se pokazalo da ova kultura odlično uspijeva u Trebinju.

“Masline ne moraju da se uzgajaju na velikoj površini jer sve je više onih koji ih sade za sopstvene potrebe. Dobro bi došla jedna uljara u istočnoj Hercegovini koja bi prerađivala masline od malih proizvođača”, rekao je Vukoje.

Ističe da je zadovoljan početkom godine te da će neke sorte ranije procvjetati. Ove godine, očekuje i dobar rod, a vremenske prilike im idu naruku.

“Sada nam odgovaraju padavine, kasnije je poželjno što više sunca jer imamo sistem za navodnjavanje tako da nije problem, a maslinama pogoduje suša. Lani smo imali rod od 12 tona, sada očekujemo i veći jer su masline starije, pa je i prinos veći”, rekao je Vukoje.

Prema njegovim riječima, sve proizvode od maslina lako je plasirati na tržištu.

“Sve što radimo s maslinovim uljem prodamo stranim turistima većinom u našoj zemlji, ali i u ugostiteljskim objektima”, rekao je Vukoje.

Osim masline, na jugu Srpske sve je popularnija i proizvodnja smokve.

“Mi razvijamo i zasade smokve, a od te kulture pravimo i liker, džemove ali tu su i sušene smokve. Ipak, izdvojili bi liker od smokve koji spremamo u destileriji”, rekao je Vukoje.

Jeromonah i sabrat manastira Tvrdoš Porfirije rekao je za “Glas Srpske” da osim oko pčela i vinove loze dosta imaju i zasada maslina.

“Sada imamo oko 1.500 stabala, a najbolje su se pokazale italijanske sorte. Maslinovo ulje će ići na tržište za nekoliko godina. Sada se koristi za potrebe manastira, ali i na takmičenjima u Hrvatskoj i BiH, a krajem godine naše maslinovo ulje biće i na prestižnom sajmu u Njujorku. Sve više ljudi u ovom kraju odlučuje se za sadnju masline, ali i smokve”, rekao je Porfirije.

Brend

Radovan Vukoje ističe da se puno radi na brendiranju maslinovog ulja u Hercegovini.

“Imamo idealne uslove za proizvodnju masline, a njihovo ulje je naša velika šansa. Kada je riječ o vinu, napravili smo brend, nalazimo se na tri kontinenta u Aziji, Evropi i Americi, a tako želimo da nastupimo i s maslinama, odnosno maslinovim uljem”, istakao je Vukoje.