Mastercard prestaje da izdaje platne kartice sa magnetnom trakom

18.08.2021. | 09:17

Mastercard je najavio da će na mnogim tržištima od 2024. godine prestati da izdaje platne kartice sa magnetnom trakom, s obzirom da se sve više koriste kartice sa čipom i kartice za bezkontaktno plaćanje.

Kompanija je najavila da proces započeti u Evropi, u kojoj će se sve nove Mastercard kreditne i debitne kartice biti izdavane sa čipom, dok će u SAD-u zamjena započeti 2027. godine.

Do 2029. godine, sve Mastercard kreditne i debitne kartice će biti bez magnetnih traka, sem u slučaju prepaid kartica u SAD-u i Kanadi, dok se očekuje da do 2033. godine ni jedna njihova aktivna kartica neće biti zasnovana na ovom sistemu.

Magnetne trake je razvio IBM početkom 60-ih godina prošlog vijeka, i one su omogućile bankama da enkodiraju informacije i verifikuju korisnike platnih kartica. Sve do pojave kartica sa čipom, ovo je bio dominantan način čuvanja informacija na platnim karticama.

Prije nego što se odlučio na ovaj potez, Mastercard je u decembru prošle godine napravio veliko istraživanje, koje je pokazalo da više od polovine Amerikanaca preferira upotrebu kartica sa čipom, a drugi tip plaćanja po popularnosti je putem bezkontaktnih kartica. Samo 11 procenata korisnika preferira kartice sa magnetnom trakom.

Takođe, u martu ove godine Mastercard je sa Samsung Electronic-som pokrenuo pilot projekat u Južnoj Koreji sa karticama koje imaju ugrađen senzor otiska prsta. Ove kartice ne zahtijevaju PIN ili potpis, već se autorizacija obavlja automatski, očitavanjem otiska prsta na samoj kartici.