Mask tagovao bitkoin na svom Tviteru – vrijednost novčića uzletjela za čak 20 odsto

30.01.2021. | 11:56

Vrijednost bitkoina je uzljetela danas za čak 20 odsto nakon što je Ilon Mask dodao heštag #bitcoin na svoj Tviter profil.


Virtuelna valuta je krenula snažno uvis oko 8,30 časova po srednjoevropskom vremenu, pri čemu je u roku od samo sat vremena njena vrijednost porasla za 5.000 dolara na 37.299 dolara, prema podacima portala KoinDesk, prenosi CNBC. Digitalni novčić je tokom trgovačkog dana nastavio rast dostižući u 13 časova po srednjoevropskom nivo od oko 37.653 dolara.

MASK, osnovač i šef kompanije “Tesla”, noćas je stavio #bitcoin na svoj Tviter nalog. I pored današnjeg skoka vrijednosti, bitkoin je još uvijek za oko 13 odsto ispod svog rekordnog nivoa od 41.940 dolara zabilježenog početkom januara, dok je od početka godine ojačao za oko 25 procenata.

Maskovo dodavanje bitkoina na njegov Tviter profil uslijedilo je nakon silnih nagađanja o tome da li će direktor “Tesle” kupiti bitkoine ili uvesti ovu kripto valutu u bilans stanja te kompanije koja proizvodi električne automobile.

Ovaj američki milijarder je tagovao bitkoin nakon razmjene poruka na Tviteru sa Majklom Sejlorom, izvršnim direktorom softverske kompanije MikroStratedži prošlog mjeseca, do koje je došlo poslije Maskovog tvita da je u iskušenju da kupi ovu virtuelnu valutu. Pored fintek firme Skver (Square) DŽeka Dorsija, MikroStratedži je prošle godine koristio sopstveni bilans za kupovinu bitkoina.

„Ako želite da svojim akcionarima učinite dobro od 100 milijardi dolara, konvertujte bilans stanja ”Tesle” iz dolara u bitkoine”, napisao je tada šef MikroStratedžija, na šta je Mask odgovorio pitanjem: „Da li su uopšte moguće tako velike transakcije?”, prenosi CNBC.

Oznake: Bitkoin, Tviter