Martovski izvoz oborio sve rekorde

23.04.2021. | 09:15

Obim robne razmjene Republike Srpske sa inostranstvom u prvom kvartalu ove godine iznosio je 2,093 milijarde maraka, a vrijednost izvoza u martu od 374 miliona KM bila je najviša od kada se posmatra izvoz po mjesecima.

Pokazali su to podaci Republičkog zavoda za statistiku, prema kojima je plasman u inostranstvo u prva tri mjeseca ove godine iznosio 954 miliona KM što je za 15,2 odsto više u odnosu na isti period lani.

Statističari su izračunali da je uvoz u prvom kvartalu ove godine iznosio 1,139 milijardi što je za 3,9 odsto više nego u istom periodu prošle godine.

– Spoljnotrgovinski deficit u periodu januar-mart 2021. godine iznosio je 184.475.000 KM, dok je pokrivenost uvoza izvozom bila 83,8 odsto – naveli su u Republičkom zavodu za statistiku.

Dodali su da se, u pogledu geografske distribucije robne razmjene, u prva tri mjeseca ove godine najviše izvozilo u Hrvatsku gdje je otišla roba vrijedna 148 miliona KM, te u Italiju gdje je vrijednost izvoza iznosila 138 miliona.

– U istom periodu, najviše se uvozilo iz Srbije i to u vrijednosti od 195 miliona KM, kao i iz Italije, u vrijednosti od 169 miliona KM – kazali su Zavodu za statistiku. Posmatrano po grupama proizvoda, najveće učešće u izvozu ostvaruje električna energija, a u uvozu lijekovi.

Direktor Privredne komore Republike Srpske Pero Ćorić kazao je za “Glas Srpske” da ohrabruju podaci da je procenat rasta izvoza mnogo veći nego uvoza.

– Povećanje izvoza pokazuje da je nastavljen trend oporavka i rasta prerađivačke industrije, koji je počeo prošle godine. Dobro je da domaća preduzeća, koja su izvozno orijentisana, imaju posla, jer na taj način se popravlja spoljnotrgovinska slika – kazao je Ćorić.

Dodao je da je stopa rasta uvoza mnogo manja od stope izvoza zbog toga što je smanjena potražnja za robom široke potrošnje, jer su mjere uvedene zbog pandemije pogodile grane poput trgovine, ugostiteljstva i turizma.

Ekonomista Zoran Pavlović rekao je da su stabilizacijom situacije u Evropi privrednici u Srpskoj dobili nove poslovne prilike, zbog čega je izvoz značajno povećan u odnosu na prošlu godinu.

– Izvoz je za domaće privrednike jedini spas, s obzirom na to da je kupovna moć stanovnika Srpske na niskom nivou – kazao je Pavlović.

Plate i cijene

Iz Republičkog zavoda za statistiku juče su saopštili da je prosječna neto plata u Republici Srpskoj u martu iznosila 978 KM i u odnosu na isti mjesec lani nominalno je bila veća za 2,3 odsto, a realno za 3,1 odsto.

– Cijene proizvoda i usluga koje se koriste za ličnu potrošnju, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u martu ove godine u odnosu na isti mjesec lani, u prosjeku su bile niže za 0,8 odsto, dok su u odnosu na februar ove godine, u prosjeku bile više za 0,7 odsto, navodi se u saopštenju.