Marinković: Veće površine pod uljaricama

09.04.2021. | 08:31

Predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske Stojan Marinković izjavio da će u proljećnoj sjetvi više površina biti pod uljaricama, koje su rentabilnije od žitarica.

– Lakše je naći tržište s obzirom da je od prošle godine već došlo do značajnog porasta cijena uljarica i mislimo da će se taj trend zadržati i ove godine – rekao je Marinković Srni.

On je dodao da će biti manje površina pod žitaricama, jer ih poljoprivrenici obično siju za vlastitu potrebu i da prehrane stoku.

– S obzirom da je smanjen stočni fond, biće smanjene i površine pod žitaricama, prije svega mislim na kukuruz, a određeni primat će preuzeti uljarice – soja i suncokret – kaže Marinković.

On je ponovio da će sjetva ove godine biti skuplja od 30 do 50 odsto, jer je poskupjelo đubrivo, sjeme, hemijska sredstva i gorivo.

Prema njegovim riječima, ledeni talas poskupljuje i proizvodnju rasada u plastenicima, jer se moraju dodatno zagrijavati.

On je ocijenio da je prethodni period bio izuzetno povoljan za ratare da pripreme zemljište za sjetvu.

– Ljudi su odradili pripreme za sjetvu i sada možemo čekati porast temperature da se zemljište zagrije nekih 10 do 12 stepeni Celzijusovih kako bi se pravovremeno obavila sjetva – rekao je Marinković.

Podsjetivši da optimalni rok za sjetvu teče od 1. aprila za kukuruz i soju, Marinković je pojasnio da ne vrijedi sijati u ledeno zemljište, jer će to će produžiti nicanje, a biljke će izgledati iznurene i sporije će napredovati.