Manje narudžbe zapadnih kupaca: Obućarski sektor suočen sa problemima

15.05.2023. | 08:28

Obućarski sektor u Srpskoj suočen je sa smanjenjem narudžbi zapadnih kupaca, a razlog je, navode poslodavci, pad cijena nafte odnosno jeftiniji transport cipela iz dalekih azijskih zemalja čiji su proizvodni pogoni ponovo u igri.

Sagovornici “Glasa Srpske” kažu da situacija u ovoj grani industrije ni izbliza nije sjajna kao ranije jer su ugovori s inostranim partnerima tanji u prosjeku od 15 do 20 odsto.

Vlasnik i direktor Fabrike obuće “Sanino”, koja u Derventi i Prnjavoru godišnje proizvede oko 1,7 miliona pari cipela, Radovan Pazurević kaže da je pritisak izuzetno veliki, narudžbe su oko 15 odsto manje u odnosu na lani, a ni predviđanja za ljeto nisu sjajna.

“Dva bitna faktora dovela su do toga. Vremenske prilike su bile vrlo nepovoljne, cipele namijenjene zimskim uslovima uglavnom su ostale neprodate i skladišta u Njemačkoj su puna robe. Drugi razlog jeste pad cijena goriva što direktno utiče na smanjenje troškova dopremanja robe iz azijskih zemalja. Tokom krize i divljanja cijena nafte kontejner robe koji je stizao iz Azije koštao je i do 20.000 dolara, a sada je oko 2.000 koliko je iznosio i prije krize. Tako da velike kompanije svoju proizvodnju ponovo sele u Aziju, gdje je niska cijena rada i usluge”, pojašnjava Pazurević.

Dodaje da su domaće kompanije u proteklom periodu bile primorane da zbog rasta inflacije od ino-partnera traže povećanje vrijednosti usluge.

“Inflacija u BiH je lani zvanično iznosila 16,7 odsto, a mi smo tražili povećanje vrijednosti rada za oko 20 odsto jer smo računali da će inflacija rasti i dobili smo jedva 11 odsto. Ako njemačke kompanije masovno presele proizvodnju u Kinu, Indoneziju i druge zemlje Azije bojim se da će dio naših firmi u dogledno vrijeme ostati bez posla”, kazuje Pazurević. Dodaje da im ogroman problem u poslovanju predstavljaju bolovanja radnika, navodeći da od oko 850 zaposlenih 15 odsto njih svaki mjesec ne dolazi na posao zbog bolesti.

Sa smanjenim narudžbama suočena je i banjalučka Tvornica obuće “Bema” zbog čega trenutno imaju oko 100 radnika viška.

“Narudžbe su tanje za oko 20 odsto, ali za sada se borimo i nemamo namjeru da otpuštamo radnike. Srpska je mnogo uradila posljednjih godina u obućarskoj industriji, ali ako ova kriza potraje sve bi preko noći moglo pasti u vodu, kao kula od karata. Ljudi na zapadu se bore kao i naši građani da kupe hranu i plate troškove komunalija, u obuću malo ko ulaže. Osim toga, dvije zime nije bilo snijega pa je u Evropi ostalo neprodato 35 miliona pari cipela”, rekao je tehnički direktor “Beme” Marinko Umičević.

Znatno bolja situacija je u Fabrici obuće “Dermal”, čiji pogoni u Kotor Varošu i Kneževu rade u punom kapacitetu.

“Imamo dovoljno posla jer smo smanjenje narudžbi nadomjestili novim kupcima koji imaju bolju prodaju. Svi naši kapaciteti su popunjeni, a na proširenje ne možemo ići zbog nedostatka radnika. U prethodnom periodu godišnje smo primali između 100 i 150 novih radnika, a lani jedva 25 jer kadra nema”, rekao je direktor i vlasnik “Dermala” Radenko Bubić.

Rokovi isporuke

Radovan Pazurević kaže da obućarska industrija muku muči i s rokovima isporuke mašina i rezervnih dijelova.

“Trenutno smo suočeni s drastičnim poremećajem u nabavci opreme. Duže od pola godine čekamo na isporuku proizvodnih mašina ili rezervnih dijelova i to je ogroman problem jer kada nam strada jedna komponenta u mašini mjesecima ne možemo izvršiti popravku”, rekao je Pazurević.

Oznake: Obuća, Proizvodnja