Manjak posla gasi mašine u fabrikama u Srpskoj

07.11.2020. | 09:29

Virus korona, koji već osam mjeseci tutnji Republikom Srpskom, zadaje sve veće probleme obućarskom sektoru, a zbog smanjenog obima posla i do 30 odsto, pojedine fabrike su dio zaposlenih poslale na biro.

Nakon što su u junu bili jedno od žarišta virusa korona i uspjeli nekako da se iščupaju iz tih problema, kriza je ponovo zapljusnula Fabriku obuće “Alfa” iz Modriče. Vlasnik preduzeća Ilija Jevtić kaže za “Glas Srpske” da je obim posla smanjen za oko 30 odsto, jer su izgubili jednog veoma značajnog partnera.

– Problemi koji se nižu iz dana u dan prinudili su nas da otpustimo 30 odsto radnika i trenutno u “Alfi” radi 330 zaposlenih. Za sada uspijevamo da završimo poslove za austrijsko tržište. Iako je posao pao, plate radnicima nismo smanjivali – rekao je Jevtić.

Problemi uzrokovani pandemijom ne zaobilaze ni derventsku Fabriku obuće “Sanino”, u kojoj je više od 20 odsto zaposlenih trenutno u izolaciji, što zbog kontakta sa zaraženima, što zbog pozitivnog testa na virus korona.

Vlasnik i direktor “Sanina” Radovan Pazurević kaže za “Glas Srpske” da je situacija veoma zabrinjavajuća.

– Posljednjih nekoliko dana veoma mnogo radnika odsustvuje s posla zbog “kovida 19”, a, nažalost, primijetili smo da ima i zloupotreba te situacije pa neki radnici koji su dobrog zdravlja, ali im je određena izolacija zbog kontakata, šetaju po gradu, a s obzirom na to da je riječ o bolovanjima kraćim od mjesec dana, sve ide na teret poslodavaca. Nadam se da ćemo se izboriti s ovim problemom, jer i ono malo posla što imamo ne možemo fizički stići da završimo – rekao je Pazurević, dodavši da teško uspijevaju da realizuju ionako “krnje ugovore”.

Pazurević, koji je i predsjednik Područne privredne komore Doboj, ističe da je veliki broj preduzeća iz obućarskog sektora prinuđen da ugasi pogone ili radi na minimumu kapaciteta.

– Izvući ćemo se iz krize, ali će posljedice biti nesagledive – poručio je Pazurević.

Poteškoće ne zaobilaze ni Fabriku obuće “Dermal” iz Kotor Varoša, koja je i u vrijeme krize povećala broj zaposlenih zahvaljujući proširenju kapaciteta u toj opštini.

– Obim posla se smanjio za oko deset odsto, ali uspijevamo da radimo. Na sreću, nemamo zaraženih radnika pa se nadam da će tako i ostati – rekao je direktor i vlasnik “Dermala” Radenko Bubić, dodavši da se otežano dolazi do repromaterijala potrebnog za izradu obuće.

Uprkos poteškoćama Bubić kaže da plate zaposlenima nisu smanjivali, ali da je situacija u okruženju neizvjesna i da niko ne zna kako će biti u narednom periodu.

– Trudimo se na sve načine da sačuvamo svako radno mjesto i da prevaziđemo krizu – poručio je Bubić.

Novi pogon

Kotorvaroški “Dermal” je polovinom godine kupio zemljište u opštini Kneževo, a krajem jula počela je izgradnja hale površine 3.200 kvadratnih metara.

– Radovi su u završnoj fazi i ukoliko vrijeme dozvoli, trebalo bi da sve bude završeno do kraja ovog mjeseca – rekao je Radenko Bubić, podsjetivši da ova firma u Kneževu zapošljava oko 300 radnika.