Mali potvrdio: Od januara veće plate u javnom sektroru za deset odsto

05.10.2023. | 11:01

Ministar finansija Srbije Siniša Mali rekao je da je budžetom za narednu godinu, čiji će se prijedlog naći na današnjoj sjednici Vlade Srbije, predviđeno da 6,8 odsto BDP-a bude usmjereno ka kapitalnim investicijama, uz očekivan nastavak priliva stranih investicija, te da će jedna od prvih mjera u narednoj godini biti podizanje plata za 10 odsto cjelokupnom javnom sektoru.

On je istakao da je predloženi budžet za narednu godinu nastavak politike povećanja plata i penzija, izgradnje zemlje i zaštite životnog standarda građana.

Prema njegovim riječima, podizanje plata za 10 odsto javnom sektoru predviđeno je već od 1. januara, što će biti nastavak politike povećanja plata nakon septembarske povišice od 5,5 odsto za dio javnog sektora.

“Projektovana prosečna zarada za decembar ove godine je 840 evra. Projekcije su da do decembra naredne godine prosečna plata dostigne 950 evra”, rekao je Mali za RTS.

Prema njegovim riječima, prijedlogom budžeta planiran je deficit od 2,2 odsto, a ove godine nakon rebalansa planirani deficit iznosi 2,8 odsto, što je niže od 3,3 odsto, koliko je bilo projektovano inicijalnim budžetom za 2023. godinu.

“Taj iznos deficita, osim što omogućava podizanje plata i penzija, drži i javni dug pod kontrolom i on će iznositi 51,7 odsto 2024. godine”, objasnio je Mali.

On je naglasio da se time ne prelazi nivo od 60 odsto udjela javnog duga u BDP-u, pa je po kriterijumima iz Mastrihta ovo održiv dug, a samim tim i fiskalna politika, dok je prosjek evrozone između 91 i 92 odsto BDP-a.

Oznake: Plata, Srbija