Mahmuzić potvrdio: ASA banka preuzela Sberbanku BiH

01.03.2022. | 21:14

ASA banka preuzela je Sberbanku BiH, saopštio je večeras direktor Agencije za bankarstvo Federacije BiH Jasmin Mahmuzić.

Mahmuzić je na konferenciji za novinare u Sarajevu zamolio deponente da imaju razumijevanja i vjeruju da je banka stabilna.

“Model obezbjeđuje sigurnost poslovanja banke kroz prenos vlasništva i modela za kontinuirano jačanje banke. Banka će poslovati u okviru ASA Grupe, a većinski vlasnik banke biće domaće društvo ASA finans”, rekao je Mahmuzić.

On je naveo da je u periodu trajanja usklađivanja banka dužna da obezbijedi nesmetan pristup bankomatima i onlajn uslugama.

“Poslovnice će ostati zatvorene najkasnije do 4. marta. Očuvani su depoziti, očuvani su klijenti i stabilnost bankarskog sistema BiH”, poručio je Mahmuzić.

Predstavnik ASA banke Samir Mustafić rekao je da je ovom akvizicijom Banka postala treća najveća banka u BiH.

Prema njegovim riječima, svi zaposleni u Sberbanci BiH ostaju da rade u ASA banci, a korisnici Sberbanke nemaju razloga za brigu.

Agencija za bankarstvo FBiH saopštila je u nedjelju, 27. februara da, zbog dešavanja u Ukrajini, preuzima upravljanje Sberbankom BiH.

Oznake: Preuzeto, Sberbanka