“Lutrija Republike Srpske” založiće poslovnicu za 800.000 KM

14.03.2022. | 13:23

Od presude kojom je sud obavezao “Lutriju Republike Srpske” da opštini Prnjavor isplati 1,17 miliona maraka po osnovu poreza na dobitak prošlo je skoro dvije godine, a državno preduzeće za organizovanje igara na sreću isplatilo je tek dio novca.

Prema njihovim podacima, do sada su ovoj lokalnoj zajednici izmirili pola miliona maraka. Ostatak planiraju platiti kada im bude odobren kredit, koji bar za sada, niko od banaka ne želi da im odobri.

U posljednja tri mjeseca propala su im dva pokušaja, a sada se prema saznanjima CAPITAL-a spremaju i za treći.

Ovaj put traženi iznos su smanjili na 800.000 maraka, a kamatnu stopu povećali na šest odsto.

Još od ranije kao žiranta su obezbjedili firmu “EVL”, koja je u njihovom većinskom vlasništvu, ali to nije bilo dovoljno.

Koliko su za banke rizičan klijent govori da su primorani da kao zalog ponude i poslovni prostor u ulici Vuka Karadžića u Banjaluci.

“Nakon nezvaničnih pregovora sa bankama došli smo do informacija da nije dovoljno samo sredstvo obezbjeđenja sudužništvo nego nam traže i hipoteku na poslovnom prostoru”, navodi se u Zaključku Uprave preduzeća koja preporučuje akcionarima da na narednoj sjednici usvoji prijedlog o zaduženju koji potpisuje direktor Goran Šaula.

Inače, “Lutrija” je poslovni prostor kupila od kontroverznog biznismena presuđenog za privredni kriminal Mile Radišića 2016. godine za 2.7 miliona maraka.

Riječ je o 490 kvadrata i parkingom od 56 kvadratnih metara čija knjigovodstvena vrijednost danas iznosi 2,5 miliona maraka.

Podsjećamo, “Lutrija” je prošlu godinu završila u gubitku od 287.539 maraka čime je akumulirani, nepokriveni gubitak dostigao 2,1 milion maraka.

Nepoštivanje Vlade i njenih preporuka

O tome kako se ponašaju oni koji vode “Lutriju” najbolje pokazuje to što već dvije godine u nizu predlažu rebalans poslovanja za poslovnu godinu koja je istekla.

Tako su na sjednici 18. februara ove godine, predložili rebalans plana poslovanja za 2021. godinu.

To su u Investiciono-razvojnoj banci, koja je predstavljala državni kapital ocijenili kao besmisleno i bespotrebno, pa su usvajanje tako nakaradnog dokumenta spriječili.

“Sa izradom rebalansa se moralo kasnije krenuti. Skupštini akcionara se dostavlja na razmatranje po isteku godine na koju se odnosi, pa je njegovo razmatranje necjelishodno jer preduzeće nema nikakav način da bilo šta u svom poslovanju promjeni”, naveli su oni.

Posebno ih je naljutilo to što Uprava preduzeća nije promjenila svoju poslovnu praksu, jer je, kako su podsjetili, rebalans plana poslovanja za 2020. godinu, pokušali usvojiti prošle godine.

“To ukazuje na činjenicu da preduzeće ne uvažava primjedbe koje mu daje većinski vlasnik”, ocjena je iz IRB-a.

Takođe, “Lutrija” nije ispoštovala ni odluku Vlade Republike Srpske da svoje rashode smanje za 10 odsto i da stopiraju zapošljavanje novih radnika, piše Capital.