Luksuz nije za svačiji džep: Poznato koliko košta krstarenje Evropom i svijetom

03.11.2023. | 11:02

​Kruzeri su danas postali plutajući gradovi.

Na kruzeru imate glavnu ulicu, trgove, restorane, kafe barove, kazino, izložbe, kino, pozorište, biblioteku, teretanu, spa centar, frizerski i bjuti centar, igraonicu za djecu, sportske terene. A sada saznajte koliko novca trebate izdvojiti za to uživanje.

O sadržaju koje nude te luksuznosti zavisi kategorizacija, odnosno zvjezdice samog kruzera na temelju čega se takođe i određuje cijena krstarenja.

Koliko košta krstarenje?

U prosjeku, cijena u Evropi iznosi od 100 do 150 dolara po osobi dnevno, dok bi u Americi cijena bila nešto manja. U prevodu, 7 dana krstarenja koštaće vas od 700 do 1000 dolara po osobi. Naravno, važno je napomenuti da cijena zavisi o nekoliko parametara kao što su ponude u posljednjem minutu ili pogodnosti buking platforma o čemu ćemo više u nastavku.

Šta je uključeno u cijenu?

U cijeni noćenja, odnosno kabine je “All inclusive” ponuda što podrazumijeva konzumaciju svih dnevnih obroka i međuobroka na nekoliko lokacija na brodu, četiri vrste pića, odnosno 3 vrste soka i voda.

Hrana je najčešće u obliku švedskog stola, a veliki benefit je i činjenica da možete probavati razne kuhinje poznatih svjetskih kuvara. Takođe, sladoled na bazenu kao i ručnici, ležaljke, sauna, džakuzi, bazeni i soba za relaksaciju su takođe najčešće u cijeni. U cijenu su uključene i sve atrakcije za djecu i svi šou programi, kao i pozorištte, kino, vodeni šou, šou na ledu, aukcije slika, uživo muzika i ostali zabavni sadržaj. Posebno nam se dopalo to što na kruzerima često nastupaju izvođači poznatog pozorišta “Broadway”, ali i ponekad bude uključen i pokoji koncert svjetski poznate osobe iz muzičkog svijeta.

Šta nije uključeno u cijenu?

Na kruzerima u cijenu nisu uključeni izleti, šoping na brodu (koji je oslobođen poreza), vinska karta (u koju su uključena sva alkoholna pića i bezalkoholni kokteli), večere u nekim ekskluzivnim restoranima svjetskih master šefova, kao i internet i SPA tretmani.

Velika prednost je to što sve to možete bukirati iz udobnosti vlastitog doma prije odlaska na krstarenje.

O čemu će zavisiti cijena?

Cijena krstarenja po osobi zavisi o vrsti sobe, ali i drugim detaljima. Primjera radi, jednako kao i u hotelima postoje kabine sa unutrašnjim prozorima i balkonima koji gledaju na okean ili apartmanima u čiju cijenu su uključeni vinska karta i SPA centar i njihova će cijena biti nešto viša.

Velika prednost krstarenja je to što svakoga dana uplovljavate u drugi grad, ponekad i u drugu državu bez brige o prtljagu, pasošima, vizama i parkingu. To je ono što oduševljava, opušta i ne stvara dodatne troškove! U svakom gradu gdje brod uplovljava možete uzeti izlet na brodu ili od lokalnih agencija, ili jednostavno prošetati gradom i provozat se autobusom, prenosi “Žene i novac”.