Loše vijesti: BiH posljednja na listi balkanskih zemanja u koju bi došli strani investitori

19.01.2022. | 07:45

Direktor Agencije za unapređenje stranih investicija (Fipa) BiH Milica Marković rekla je da je BiH, prema analizama, posljednja na listi baklanskih zemanja u koju bi došli strani investitori, koji zbog problema izazvanih pandemijom razmišljaju da presele poslove iz Azije i drugih dijelova Evrope.

Markovićeva je navela da su zbog pandemije proizvodna djelatnost i investicijski poslovi nekim investitorima postali skupi čak i u Aziji, pa ozbiljno razmišljaju o realokaciji poslovnih pogona.

“Međutim, od svih balkanskim zemalja informacije pokazuju da je BiH na posljednjem mjestu u koje bi eventualno došli i pokrenuli biznis. Što znači da imamo priliku da probamo zadobiti njihovu pažnju i da BiH barem u jednom dijelu bude zemlja u koju će investirati”, rekla je Markovićeva za “Glas Srpske”.

Ona je navela da ima primjera da su se strani investitori zaustavili pred činjenicom da su u BiH velike političke turbulencije, bez naznaka da se stabilizuju kako bi se nastavilo raditi na ekonomskom i investicionom planu.

“Međutim, ima stranih investitora koji su bez obzira na sve to došli u BiH i započeli određene privredne aktivnosti. Tako je njemački trgovački lanac `Lidl` lani odlučio da investira u poslovne prostore. To znači i zapošljavanje naših ljudi”, dodala je ona.

Ona je navela da će na proljeće, shodno dogovorima koje su imali u Nirnbergu u novembru prošle godine s predstavnicima privredne komore iz regiona Bavarske, oni doći iz Njemačke u Sarajevo, gdje će se sresti s domaćim privrednicima.

Za početak aprila u Banjaluci je najavila poslovni forum s Privrednom komorom i privrednicima iz Mađarske, koji će razgovarati o novim potencijalnim investicijama, a dodala je da su imali u planu i Grčku s kojom će pokušati obnoviti dogovor.

Govoreći o oporavku privrede, Markovićeva je rekla da se očekuje da u ovoj godini počne oporavak privrede i veća vrijednost stranih investicija, a neki veći zamah u 2023. godini.

“Zbog toga smo i dogovorili razne privredne susrete koji će biti inicijativa za neke dalje privredne saradnje i strane investicije koje bi trebalo da dođu u BiH”, zaključila je Markovićeva.

Ona je, pozivajući se na preliminarne rezultate Centralne banke BiH, napomenula da su strane investicije u BiH za devet mjeseci prošle godine iznosile milijardu i 49 miliona maraka.