Loše brojke prva tri mjeseca: Ruski prihodi od izvoza nafte pali za trećinu

02.05.2023. | 08:46

Ruski prihodi od izvoza nafte pali su za gotovo trećinu između januara i marta ove godine u odnosu na poslednji kvartal 2022. godine, objavio je Financial Times, pozivajući se na nedavnu studiju Kijevske škole ekonomije (KSE).

Kako prenosi magazin “Nedjelja”, ukupni prihod Rusije od prodaje sirove nafte i rafiniranih naftnih derivata u prva tri mjeseca 2023. iznosio je oko 38,8 milijardi dolara, što je pad od 15,7 milijardi dolara u odnosu na period između oktobra i decembra prošle godine.

Oko 75 odsto pada prihoda moglo bi se pripisati manjem obimu prodaje i većim sniženjima cijena ruske nafte, dok je ostatak rezultat globalnog pada cijena nafte, prema istraživačkom timu KSE-a.

Granica cijena ruske nafte od 60 dolara stupila je na snagu u decembru prošle godine zajedno sa embargom Evropske unije na pomorsku isporuku ruskog “crnog zlata”.

Uprkos oštrom padu prihoda, ruski obim izvoza nafte u martu je dostigao najviši nivo u skoro tri godine, sa ukupnim isporukama nafte od 8,1 milion barela dnevno, prenio je Seebiz.

Oznake: Izvoz, Nafta, Prihodi, Rusija