Loša računica? Bankari očekuju pad od 9,2 odsto i malo “zaostaju” za vladinim prognozama

05.10.2020. | 17:07

Klub glavnih ekonomista Hrvatskog udruženja banaka (HUB) očekuje pad bruto domaćeg proizvoda od 9,2 odsto ove godine.

Iako razlike u očekivanjima od jednog procentnog poena, odnosno između osam i devet odsto praktično nemaju neki značaj, vrijedno je pomjena to da medijan očekivanja četvorice glavnih ekonomista HUB-a o padu od 9,2 procenta u ovoj i oporavku od 5,2 odsto u 2021. godini, malo zaostaju za vladinim prognozama, prenosi portal Seebiz.

Razliku u procjenama je uzrokovao oštar pad investicija i nešto veći očekivan pad ukupnog izvoza u odnosu na Vladine prognoze. Pri tome, najveći optimist među ekonomistima predviđa pad BDP-a od 8,5 odsto, a najveći pesimista od 9,6 procenata.

Svi oni očekuju nastavak perioda istorijski najnižih kamatnih stopa i stabilan kurs kune prema evru, koji se neće znatno udaljavati od srednjeg pariteta dogovorenog u okviru Evropskoj kursnog mehanizma (7,5345 kuna za evro).

Što se tiče očekivanog oporavka u 2021, tu se izdvajaju dvije karakteristike. Prvo, ekonomisti prognoziraju malo jaču kunu prema evru u toku iduće godine, i drugo, očekuju dalji pad prinosa na državne obveznice. To znači da medeni mjesec za ulagače u obveznice vjerovatno još nije završen.

Međutim, pesimistični su u pogledu učinaka u pogledu oporavka tržišta rada. S jedne strane, očekuju da će realna prosječna plata rasti u kriznoj 2020, ali i da stopa nezaposlenosti neće početi da se smanjuje iduće godine.

Slično tome, očekuje se deficit budžeta od tri procenta BDP.

Što se tiče očekivanog trenutka uvođenja evra, jedan ekonomista je dao glas za 2023, dva za 2024. godinu, a četvrti smatra da vjerovatnoća podijeljena – 50 odsto za 2023. godinu i 50 odsto za 2024.

Oznake: Bankari, Korona