Loša godina desetkovala rod: Cijene maslinovog ulja biće paprene

19.09.2023. | 14:41

Cijene maslinovog ulja su skočile do novih rekorda jer su velike suše u velikim zemljama proizvođačima smanjile zalihe, ali i povećale krađe ulja.

Globalne cijene maslinovog ulja porasle su na 8.900 dolara po toni u septembru, podstaknute „ekstremno suvim vremenom“ na Mediteranu, prema nedavnom izvještaju Ministarstva poljoprivrede Sjedinjenih Država.

Već je prosječna cijena u avgustu bila 130% viša u odnosu na prethodnu godinu i nije pokazala „znakove popuštanja“, saopštilo je USDA.

Španija, najveći svjetski proizvođač i izvoznik maslinovog ulja, mjesecima je pogođena intenzivnom sušom. Zemlja je takođe upravo zabilježila svoje treće najtoplije ljeto, sa prosječnom ljetnom temperaturom za 1,3°C višom od normalne, navodi državna meteorološka agencija AEMET.

Prema podacima kompanije Mintec za obavještavanje o tržištu roba, proizvodnja maslinovog ulja u Španiji u protekloj sezoni pala je na oko 610.000 tona – što je pad od više od 50% u poređenju sa uobičajenih 1,3 do 1,5 miliona tona.

Grčka i Italija su drugi i treći najveći proizvođači maslinovog ulja, prema Međunarodnom savjetu za masline, međuvladinoj organizaciji koju čine članice koje čine više od 98 odsto proizvodnje maslina u svijetu.

Cijene maslinovog ulja u španskoj Andaluziji skočile su na 8,45 evra (9,02 dolara) po kilogramu u septembru. To označava najvišu cijenu ikada zabilježenu za špansko maslinovo ulje na osnovu podataka kompanije za period od 20 do 30 godina, i predstavlja skok od 111% u odnosu na prethodnu godinu.

Turska, koja je takođe značajan proizvođač maslinovog ulja, suspendovala je izvoz na veliko do 1. novembra, što je rezultat globalnog rasta cijena, piše Blic.