Loša brojka! Rekordan minus u firmama ERS, za gubitak navode nekoliko razloga

05.11.2020. | 16:33

Četiri distributivna preduzeća iz sistema Elektroprivrede RS poslovala su negativno i ostvarila rekordan ukupan gubitak u trećem kvartalu od čak 38,7 miliona konvertibilnih maraka.

Gotovo 60,5 odsto ukupnog gubitka u finansijskom poslovanju odnosi se na najveće distributivno preduzeće, Elektrokrajina Banjaluka, koje je prikazalo minus od 23,4 miliona konvertibilnih maraka.

Za ovoliki gubitak navode nekoliko razloga.

“U dosadašnjem procesu reorganizacije, a u skladu s novim Zakonom o električnoj energiji, ostali smo bez 2.500 najvećih kupaca, čije snabdijevanje je preuzela nadležna direkcija ERS u Trebinju. To je presudno uticalo na smanjenje devetomjesečnih poslovnih prihoda preduzeća za više od 25 odsto, odnosno za 41,8 miliona КM, u odnosu na isti period prošle godine”, kažu za Srpskainfo u ovom preduzeću. U sklopu nove organizacije, preduzeće je, uz stimulativne otpremine, napustilo 422 radnika, pa ih na kraju septembra ima 1.445. Za otpremine i naknade za zbrinjavanje radnika s porezom isplaćeno je 16,3 miliona КM.

“To je uticalo na povećanje poslovnih rashoda, s tim da će se u predstojećem periodu osetiti značajni pozitivni efekti smanjenja ukupnih troškova na isplate plata i ostala primanja zaposlenih”, objašnjavaju. Kao dodatan razlog za ovoliki gubitak još navode nešto manju potrošnju električne energije zbog pandemije korona virusa. Elektro-Bijeljina je prikazala neto gubitak od oko 11,5 miliona KM, a kažu da im je finansijsko poslovanje u skladu s planom.

“Povećanje rashoda nastalo je usljed novčanih izdvajanja za socijalno zbrinjavanje radnika, koji su u procesu restrukturiranja odlučili da, uz stimulativne otpremnine, odu iz preduzeća. Za te namjene je utrošeno oko 10 miliona KM”, kažu za Srpskainfo u ovom preduzeću. Otpremninu je uzeo 221 radnik, a sada imaju 660 zaposlenih. Navode da je na finansijski momenat uticala i činjenica da se u drugom i trećem kvartalu, električna energija obračunava po ljetnoj (nižoj) tarifi, što direktno utiče na niže prihode po tom osnovu.

U trećem kvartalu ove godine nastao je gubitak od 2,8 miliona KM u Elektrodistribuciji Pale.

“U ovoj godini je, zbog restruktuiranja, za stimulativnu otpremninu i naknadu za zbrinjavanje radnika isplaćeno oko 3,3 miliona KM. Osim toga, na ostvarivanje gubitaka je uticala i nepovoljna hidrološka situacija”, navode u paljanskoj Elektrodistribuciji. Nadaju se da će u četvrtom kvartalu hidrološka situacija biti znatno povoljnija, te da će na kraju godine ostvariti pozitivan poslovni rezultat.

MINUS ČAK I U DOBOJU

Negativno je poslovalo i preduzeće Elektro Doboj, koje unazad nekoliko godina ostvaruje impresivne poslovne rezultate. Sada su prikazali gubitak od million KM, ali nismo dobili obrazloženje. Finansijski izveštaj za treći kvartal od distributivnih preduzeća ERS jedino nije dostavila Elektrohercegovina. Ovo preduzeće je prvo polugodište završilo s gubitkom od 1,1 milion KM, piše Srpskainfo.

Oznake: Gubitak