Lokdaun i korona “uzimaju danak”: Pada dobit vlasnika Zare, zatvorili 751 prodavnicu

10.03.2021. | 20:57

Španska kompanija Inditeks objavila je danas da je zabilježila pad neto dobiti od 70 odsto u 2020. godini, na 1,1 milijardu evra.

Ova kompanija je vlasnik modnih brendova Zara, Pul&Bear, Stradivarijus, Berška…

Pad profitabilnosti, koji je znatno veći nego što se očekivalo, posljedica je globalnog lokdauna koji je trajao bezmalo cijele prošle godine, kao i smanjene potražnje uzrokovane pandemijom virusa korona, prenosi Rojters.

Neto dobit Inditeksa u četvrtom prošlogodišnjem tromjesečju je potonula za 53 procenta, na 435 miliona evra, na prihod od prodaje od 6,3 milijarde evra, jer su u većem dijelu Evrope oko Božića ponovo bile uvedene mjere zatvaranja, navodi se u saopštenju kompanije.

Oko 15 odsto prodavnica Inditeksa širom svijeta je do 8. marta i dalje ostalo zatvoreno zbog korona mjera ograničenja, dodaju iz kompanije.

Ovaj španski maloprodajni lanac takozvane brze mode, koji ima 6.829 prodavnica širom svijeta, zabilježio je ukupan pad prodaja u 2020. godini od 28 odsto u odnosu na prethodnu godinu, na 20,4 milijarde evra, pri čemu je negativne efekte pandemije djelimično nadoknadio nevjerovatan skok njegove onlajn prodaje od 77 procenata, prenosi britanska agencija.

Kompanija planira da do kraja godine zatvori ukupno 1.200 prodavnica i okrene se ulaganjima u poznate lokacije odakle će moći služiti i internet, ali i kupce u radnjama. Do sada su zatvorili 751 prodavnicu.

Oznake: Dobit, Korona, Lokdaun