Ljeto uveliko “kuca na vrata”: Vaučeri slamka spasa za predstojeću sezonu u Srpskoj

11.05.2021. | 08:25

Banjske i planinske centre, te etno i eko destinacije širom Republike u proteklih godinu posjetilo je hiljade domaćih turista, što potvrđuje podatak da je do sada iskorišćeno oko 37.000 vaučera, a nastavak kampanje “Doživi Srpsku” bio bi slamka spasa za predstojeću ljetnu sezonu koja uveliko kuca na vrata.

Potvrđuju to hotelijeri i ugostiteljski radnici širom Srpske koji su sa osmijehom, uprkos pandemiji, dočekivali i ispraćali goste iz svih krajeva. Bez domaćih posjetilaca koji su uz pomoć vaučera prošlog ljeta i zime odmarali u banjama, na planinama, te obilazili Trebinje, grad mediteranske klime na tromeđi BiH, Crne Gore i Hrvatske, turizam bi pao na koljena. Iako su izostali gosti iz inostranstva, na ovim destinacijama ističu da su zadovoljni te apeluju na nadležne da i u drugoj polovini godine omoguće boravak na turističkim destinacijama Srpske uz turističke vaučere.

Izvršni direktor za operacije i marketing u Zdravstveno-turističkom centru “Banja Vrućica” u Tesliću Aleksandar Radošević rekao je za “Glas Srpske” da je kampanja “Doživi Srpsku” bila pun pogodak u jeku pandemije i da ne bi trebalo da bude prekinuta.

“Vaučeri su bili veoma dobar potez koji je koliko-toliko pomogao u ovim kriznim vremenima da popravimo poslovanje i opstanemo uprkos svim problemima koji su zadesili turizam. Vaučeri bi dobrodošli ne samo ovog ljeta već da ta praksa zaživi i u narednim godinama”, rekao je Radošević.

U nastavak kampanje uzdaju se i na jugu Srpske, gdje je za vaskršnje i prvomajske praznike sve vrvjelo od domaćih posjetilaca.

“Turistički vaučeri su i lani bili pun pogodak za domaći turizam, a izuzetno dobre rezultate Trebinje je zabilježilo i tokom vaskršnjih i prvomajskih praznika. Očekujemo dobru ljetnu sezonu. Grad je obezbijedio besplatno testiranje na virus korona zaposlenih u ugostiteljskim objektima, te i na taj način šaljemo jasnu poruku da želimo da stvorimo bezbjednu sredinu za sve naše turiste”, rekla je vršilac dužnosti direktora trebinjske Turističke organizacije Mirjana Putica.

U bijeljinskoj Turističkoj agenciji “Hepi travel” kažu da je zainteresovanost građana za odmor uz vaučere velika.

“Tokom zimske sezone građani Bijeljine su najviše putovali na Jahorinu, a dolaskom toplijeg vremena više se interesuju za Hercegovinu i Trebinje”, rekla je Jelena Josipović iz Turističke agencije “Hepi travel”.

U Ministarstvu trgovine i turizma RS navode da je do sada izdato 36.912 vaučera te da je najveći broj iskorišćen u ugostiteljskim objektima za smještaj u okviru banjskih centara, Olimpijskog centra “Jahorina” i grada Trebinja.

“Kontinuirano pratimo realizaciju tog projekta i analizu njegovih efekata na turizam i privredu Srpske. U skladu s tim, u narednom periodu biće razmatrana i mogućnost produžetka trajanja projekta”, naveli su u ministarstvu.

More

U turističkim agencijama u RS kažu da se dolaskom toplijeg vremena građani sve više raspituju i za aranžmane na primorju, u najvećoj mjeri za Crnogorsko i Hrvatsko primorje.

“Nije došlo do povećanja cijena, a imamo i aranžmane na Crnogorskom i Hrvatskom primorju u pojedinim hotelima koji su omogućili dodatne pogodnosti u vidu popusta za rane rezervacije do kraja maja”, rekla je Jelena Josipović iz agencije “Hepi travel”.

Oznake: Ljeto, Srpska, Vaučeri