Litar dizela 1,669 evra: Rekordne cijene naftnih derivata u Sloveniji

08.03.2022. | 13:20

Cijene naftnih derivata u Sloveniji značajno su porasle, i dostgle su danas rekordne vrijednosti, nakon što su proteklih dana zabilježene gužve na benzinskim pumpama zbog očekivanog poskupljenja.

Na benzinskim stanicama Petrola, najvećeg distributera, od jutros se plaća 1,563 evra za litar 95-oktanskog benzina i 1.670 evra za litar dizela, a kod drugog najvećeg trgovca, na pumpama OMV Slovenija, 95 oktanski benzin košta 1,555 evra, a dizel 1,662 evra po litru, prenosi Hina.

Na pumpama MOL-a Slovenija cijena benzina je 1, 564 evra, a dizela 1,669 evra za litru.

Riječ je o cijenama na pumpama u naseljima, dok su cijene na benzinskim stanicama uz auto-puteve nešto više.

Slovenačka vlada objavila je danas da radi sve da zalihe naftnih derivata budu dovoljne za nesmetano snabdijevanje u narednim danima.

“Slovenija ima dovoljno zaliha naftnih derivata, pa goriva neće nedostajati. Osim toga, u slučaju radikalnog rasta maloprodajnih cijena, vlada će preduzeti dodatne mjere ublažavanja. Nema razloga za paniku”, izjavio je premijer Janez Janša nakon sastanka vlade i rukovodstava glavnih distributera.

Prošlog mjeseca slovenačka vlada smanjila je akcize na benzin i dizel, u sklopu svojih mjera ublažavanja rastućih troškova energije za domaćinstva i privredu, ali je naglasila da više ne kontroliše trgovačke marže jer je trgovina naftnim derivatima liberalizovana, navodi Hina.

Glavni razlozi za poskupljenje su porast cijene nafte zbog rata u Ukrajini i pad evra u odnosu na dolar, što je globalno pitanje, a problem u Sloveniji je relativno mala konkurencija kod trgovaca naftnim derivatima jer na tržištu postoji praktični duopol Petrola i OMV-a Slovenija, s time da je OMV u postupku da ga preuzme MOL, prenose slovenački mediji.